Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Šestileté Natálce z Kladna pomáhají Dobří andělé již 47 měsíců

Šestileté Natálce z Kladna pomáhají Dobří andělé již 47 měsíců
zdroj: tisková zpráva

V dubnu 2013 Natálce lékaři diagnostikovali myeloidní leukémii. Vše nabralo rychlý spád. Okamžitě byla zahájena chemoterapeutická léčba v pražské Fakultní nemocnici Motol. První půlrok strávily v nemocnici s maminkou Erikou téměř každý den. Léčbu provázely komplikace, typ leukémie, kterou Natálka onemocněla, patří mezi ty závažnější. Paní Erika se o děti v té době starala sama, s péčí o druhou dceru, osmiletou Eričku, pomáhali prarodiče.

V době, kdy Natálka onemocněla, byla paní Erika na rodičovské dovolené, finanční situace rodiny nebyla příznivá. V nemocnici jim proto sociální pracovnice nabídla pomoc Dobrých andělů, kteří jim pravidelně zasílají příspěvky již 44 měsíců. Z nich rodina hradí výdaje spojené s léčbou, ale i běžný chod domácnosti.  V začátcích léčby byla pro rodinu největším výdajem úhrada pobytu v nemocnici, následovaná zajištěním nízkobakteriální stravy, nákupem potřebného zdravotnického materiálu a desinfekce. Každý měsíc se tak jednalo až o částky blížící se desetitisíci korunám.

V průběhu léčby dochází u malých pacientů k výraznému oslabení imunity, je proto důležité dodržovat během ní přísné hygienické podmínky. Z domova rodina musela odstranit záclony, květiny a další možné lapače prachu, úklid i desinfekce byly na denním pořádku. Návštěva dětského kolektivu či cestování hromadnou dopravou bylo pro Natálku, vzhledem k riziku možné nákazy běžnými onemocněními, nebezpečné. Udržováním co nejsterilnějšího prostředí rodině stouply výdaje na vodu a energie o více než 4 tisíce korun ročně.

Natalka_aktivni faze lecby_cervenec 2013

Po 6 měsících Natálka přešla z akutní fáze léčby do udržovací, která trvala do listopadu 2014. Po celou tuto dobu jí byla chemoterapie podávána injekčně v kombinaci s dalšími léky. Nebyla již nutná hospitalizace, pravidelně však dojížděly s maminkou na kontroly. I když začal být Natálčin režim volnější, stále bylo nutné dodržovat všechny hygienické podmínky. Náklady spojené s léčbou se tak stále držely v tisících korun měsíčně.

Následovala dlouhá rekonvalescence. Lékaři dovolili Natálce nastoupit do školky až v lednu 2015, vlivem oslabené imunity je ale stále velmi často nemocná. Paní Erika tak na návrat do zaměstnání zatím nemůže pomyslet, hledá si proto alespoň brigády, které jí umožňují v případě potřeby zůstat s Natálkou doma. Dobří andělé rodině proto pomáhají i nadále, návrat do běžného života je po vážné nemoci velmi pozvolný. Paní Erika všem dárcům vzkazuje: „Moc děkujeme za Vaše příspěvky. Natálka stále není v dobrém zdravotním stavu, aby mohla žít úplně běžný a klidný život bez omezení.“

Natalka po lecbe_6. narozeniny

Staňte se také Dobrým andělem

Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a zadat platbu. I malý příspěvek pomůže. Nadace Dobrý anděl odevzdá Vaše příspěvky do posledního haléře rodinám, které zasáhla vážná nemoc. 

Zdroje: