Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Šest dezinformačních webů je zablokovaných kvůli agresi Ruska vůči Ukrajině

Šest dezinformačních webů je zablokovaných kvůli agresi Ruska vůči Ukrajině
Seznam dezinformačních webů vydalo Národní centrum kybernetických operací při Vojenském zpravodajství ČR na základě usnesení vlády z pátku (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Tuzemští mobilní operátoři zablokovali přístup na šest dezinformačních webů v českém jazyce.

Operátoři tak vyhověli výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru ČR. Oznámila to Asociace provozovatelů mobilních sítí, která operátory sdružuje.

Nedostupné jsou přes sítě operátorů stránky cz.sputniknews.com, Cz24.news, Nwoo.org, Slovanskenebe.com, Svobodnenoviny.eu a Zvedavec.org. Již v pátek zablokovalo doménové sdružení CZ.NIC osm webů s národní koncovkou .cz.

„Výzva příslušných státních orgánů zdůrazňuje mimořádnost a naléhavost situace v podobě probíhající agrese ozbrojených sil Ruské federace na území Ukrajiny. Hrozbu ohrožení národní bezpečnosti České republiky představuje šíření nepravdivých a zavádějících informací, které slouží agresorovi k obelhávání a manipulování obyvatel České republiky s cílem ospravedlnit a schvalovat aktuální agresi proti Ukrajině,“ uvedl prezident asociace Jiří Grund.

Seznam dezinformačních webů vydalo Národní centrum kybernetických operací (NCKO) při Vojenském zpravodajství ČR na základě usnesení vlády z pátku.

Operátoři rovněž v rámci svých televizních služeb již od minulého týdne blokují ruské státní TV programy. Videoserver YouTube dnes v Evropě zablokoval kanály spojené s ruskou státní televizí RT a s ruským webem Sputnik, označovaným za dezinformační.

Zdroje: