Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Senátor a exministr Moldan se rozchází s ODS

Senátor a exministr Moldan se rozchází s ODS
zdroj: tisková zpráva

Senátor za Kutnohorsko a někdejší ministr životního prostředí Bedřich Moldan na jaře ukončí své členství v ODS. Zůstane pouze součástí jejího senátorského klubu.

Senátor zvažuje, že bude mandát obhajovat za jinou stranu, na Kutnohorsku by to ale nebylo.

O Moldana a jeho zkušenosti má prý velký zájem strana TOP 09. Za ODS na Kutnohorsku by měla kandidovat současná místopředsedkyně sněmovny, partnerka stranického předsedy Mirka Topolánka a matka jeho syna Nicolase Lucie Talmanová.

"Zůstávám členem (senátorského) klubu ODS, ale členství v ODS už pro příští období neobnovím," uvedl zakládající člen občanských demokratů Moldan v e-mailu. Dodal, že členem strany by přestal být po 31. březnu.

Na otázku, zda by na podzim kandidoval za jinou stranu, a to například za TOP 09, čtyřiasedmdesátiletý senátor uvedl: "Takovou možnost zvažuji, nikoliv na Kutnohorsku, ještě se uvidí." Vyloučil pouze to, že by kandidoval v květnových volbách do sněmovny

Spolupráci by jistě ocenil přeseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Moldana si nekonečně vážím. Známe se z dob před dvaceti lety, kdy se začaly řešit otázky spojené s ochranou životního prostředí a on byl opravdový odborník," řekl Schwarzenberg ParlamentnímListům.cz minulý týden.

Nespokojený v modrém dresu

Šéfa senátorů ODS Tomáše Julínka zpráva o vyjednávání TOP 09 s Moldanem překvapila. Jak si Julínek představuje další spolupráci se senátorem za Kutnohorsko, se redakci zjistit nepodařilo.

Moldan se ParlamentnímListům.cz netajil s tím, že je v modrém dresu už delší dobu nespokojený. Na začátku devadesátých let byl totiž u nejdůležitějších změn v české ekologické legislativě. V současné době mu ovšem jeho kolegové příliš prostoru nedávají.

Poslední ránu mu mateřská strana zasadila, když místo experta na životní prostředí obsadila místopředsedou Davidem Vodrážkou.

Informaci, že se strana TOP 09 o Moldana zajímá, přinesly ParlamentníListy.cz již minulý týden.

Talmanová chtěla odejít z politiky, teď chce do Senátu

Lucie Talmanová ke kandidatuře do Senátu svolila, když ji oslovila kutnohorská ODS, i když ještě loni měla v úmyslu stáhnout se z politického života. "Odmítnout tu nabídku mi nepřišlo fér, protože byla míněna smrtelně vážně," řekla dvaačtyřicetiletá místopředsedkyně sněmovny deníku Mladá fronta Dnes.

Předpokládala, že kutnohorská ODS nejprve s Moldanem jeho případnou opětovnou kandidaturu projednala a teprve poté začala hledat jeho nástupce, což Moldan potvrdil.

"Já bych rozhodně nechtěla být tím, kdo by chtěl střídat Moldana nějakou v uvozovkách násilnou cestou," řekla Talmanová. Kandidaturu do Senátu Talmanová považuje za velkou výzvu a možnost, "jak někde vrátit to, co mi politika dala ve smyslu kontaktů a umění otevřít dveře".

Moldan je mezinárodně uznávaným odborníkem na ekologickou problematiku. Od roku 1997 je profesorem v oboru ochrana životního prostředí. Je zakladatelem a ředitelem Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Účastnil se mezinárodních vědeckých projektů pod patronací UNESCO a dalších mezinárodních organizací.

                                                                                              TISCALI/ČTK/ www.parlamentnilisty.cz