Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Bezděk: Oprášíme staré výpočty k důchodové reformě

Bezděk: Oprášíme staré výpočty k důchodové reformě
zdroj: tisková zpráva

Vladimír Bezděk, předseda představenstva pojišťovny Aegon a expert na důchodový systém, prozradil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu, jak bychom si měli spořit na důchod a jak by měla vypadat důchodová reforma.

Na návrh ministra financí Eduarda Janoty vznikne komise, která by se měla zabývat důchodovou reformou. Český systém vyplácení penzí je totiž v krizi a za dvacet let bychom se bez pořádné reformy mohli dočkat toho, že stát na vyplácení důchodů nebude mít peníze.

Sbor poradců se bude opírat o analytické výstupy ministerstev a pomocí aktualizací propočtů z doby před pěti lety, kdy existovala podobná komise, bude vydávat doporučení a stanoviska, která by mohla budoucí vládě pomoci v ustanovení důchodové reformy.

Bezděk: Na důchod by si měl v budoucnu spořit každý individuálně

Hlavním pilířem změny penzijního systému by podle Vladimíra Bezděka mělo být rozložení odpovědnosti mezi stát a jednotlivce. Kromě placení sociálního pojištění, z kterého stát důchody později vyplácí, by si každý spořil individuálně.

Bezděk se domnívá, že se spořením na důchod by měl každý začít co nejdříve. Ideální je podle něj kolem třiceti let. "Platí pravidlo palce: pokud chcete mít v penzi příjem 20% vašeho nynějšího platu, který budete pobírat ještě dvacet let, tak si musíte spořit 40 let 10% procent z vašeho čistého platu," říká Bezděk.

Sám si platí penzijní i životní připojištění. Lidem radí, aby se na důchod snažili zabezpečit různými způsoby. Ideální je podle něj mít vlastní bydlení. Na hypotéku dnes podle něj dosáhne téměř každý a investici do vlastního bydlení považuje za nejlepší.

Dnešní dvacetiletí půjdou do důchodu možná až v 67 letech

Od prvního ledna začaly platit takzvané reformy s malým "r", jako je prodloužení odchodů do důchodu nebo změna vyplácení invalidního důchodu. Podle posledních propočtů, by se měl systém vyplácení penzí zhroutit zhruba za dvacet pět let, v nejbližších pár letech však podle Bezděka kolaps nehrozí.

Máme tendenci žít déle a déle. Ruku v ruce s tím roste i věková hranice odchodu do důchodu. Důchodový věk se tak pro nejmladší generaci dnešních dvacetiletých možná ještě posune na hranici 66 nebo 67 let.

                                                                                                                         www.parlamentnilisty.cz