Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Šéf celní správy chce z osobních důvodů skončit ve funkci

Šéf celní správy chce z osobních důvodů skončit ve funkci
Milan Poulíček | zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Generální ředitel Celní správy ČR Milan Poulíček požádal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) o uvolnění z funkce k 31. květnu. Skončit chce z osobních důvodů, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Ministerstvo financí vypíše na nového ředitele výběrové řízen podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů.

„Pan generální ředitel Poulíček mě tento týden z osobních důvodů požádal o uvolnění z funkce generálního ředitele. Děkuji mu za dlouhých 35 let kvalitní práce pro celní správu, z toho posledních šest let v jejím čele. Během covidové pandemie se celní správa pod jeho vedením významně podílela na pomoci v nastalých krizových situacích a přispěla k jejich řešení,“ uvedl ministr Stanjura. 

Poulíček pracuje v celní správě od roku 1987 a v jejím čele stojí od roku 2016, kdy na postu ředitele vystřídal Petra Kašpara, který rezignoval. Předtím Poulíček působil v celní správě například ve funkci ředitele Odboru pátrání Celního ředitelství Plzeň, náměstka ředitele Celního úřadu Rozvadov nebo šéfa Odboru pátrání Generálního ředitelství cel.

„A je historicky prvním představitelem celní správy, který byl jmenovaný do hodnosti generálmajora,“ doplnila k tomu mluvčí.

Úkolem celní správy je ochrana a regulace domácího trhu formou výběru cla z dováženého zboží a dohled nad tím, aby toto zboží neohrožovalo životy nebo zdraví lidí, zvířat či rostlin. Spravuje také veškeré spotřební daně a ekologické daně.

V loňském roce celníci podle informací na webu vybrali z daní, cel a dalších poplatků či pokut 163,9 miliardy korun. Nejvyšší podíl na jejich loňských příjmech tvořilo inkaso vnitrostátní spotřební daně, a to 155,6 miliardy Kč. Výběr spotřební daně u tabákových výrobků dosáhl 54,8 miliardy korun, u lihu celníci vybrali 8,7 miliardy Kč a příjem ze spotřební daně z minerálních olejů činil 82,4 miliardy Kč.

V celní správě pracuje téměř 6000 pracovníků, většinu tvoří celníci ve služebním poměru, ostatní jsou občanští zaměstnanci.

Zdroje: