Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Nový Zéland vybírá vlajku. Do druhého kola postoupilo 40 návrhů

Nový Zéland vybírá vlajku. Do druhého kola postoupilo 40 návrhů
Současná vlajka se lidem často plete s australskou | zdroj: ThinkStock

Z téměř 10 300 návrhů na novou vlajku Nového Zélandu vybrala nezávislá komise čtyřicítku nejzajímavějších. Výběr chce do poloviny září zúžit na nejlepší čtveřici, z níž budou ještě letos Novozélanďané vybírat v referendu, píše deník The Guardian. S návrhem na změnu národní vlajky přišel premiér John Key, protože je často zaměňovaná za australskou a zároveň by z ní podle něj měla zmizet malá vlajka Velké Británie symbolizující to, že byl Nový Zéland dříve britskou kolonií.

Klíčové je, aby vlajka pocházela od autora z Nového Zélandu a zosobňovala zemi jako progresivní národ s blízkým kontaktem s přírodou, který má svou historii a vize do budoucna. Což výběr splňuje.

Hlavními favority jsou jednoduché vzory v čele se stříbrnou kapradinou, která je vnímaná jako symbol ostrovního státu. A právě ta je také zachycena na naprosté většině návrhů, které vzešly od místních obyvatel. "Vlajka by měla být výrazná, ale zároveň tak jednoduchá, aby si ji zapamatovalo i dítě," znělo zadání speciální komise, která vede diskusi o změně vlajky.

vlajky Čtyřicítka vybraných vlajek, z nichž vzejde "TOP 4" | zdroj: Flag Consideration Panel

Nyní bude komise posuzovat vlastnosti čtyřicítky vybraných vlajek, samostatnou kapitolou bude i otázka autorských práv - tedy zda návrh skutečně pochází z hlavy autora, který ho do soutěže zaslal. 

V listopadu či prosinci se bude konat první kolo referenda, v němž veřejnost vybere, který ze čtyř "top" návrhů se jí líbí nejvíce. Podruhé půjdou Novozélanďané k referendu příští rok v březnu. To budou rozhodovat o tom, zda vůbec o změnu vlajky mají zájem, či vše zůstane při starém. Podle průzkumů se totiž na změnu obyvatelé země příliš netváří a hlasování považují spíše za plýtvání penězi. 

Zdroje:
The Guardian