Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Se zesnulou herečkou Janou Šulcovou se dnes rozloučili v lehkém duchu

Se zesnulou herečkou Janou Šulcovou se dnes rozloučili v lehkém duchu
Pohřeb Jany Šulcové | zdroj: Profimedia

Místy se smíchem se dnes v pražském krematoriu Motol rozloučili blízcí, příznivci i umělečtí kolegové se zesnulou herečkou Janou Šulcovou. Zásluhu na tom měl smuteční projev moderátora Aleše Cibulky, který na přání dcer zesnulé pojal svoji řeč v lehkém duchu. Mimo jiné zavzpomínal na žertovné příhody ze života Šulcové, které několikrát rozesmály zaplněnou smuteční síň, kam podle pokynů pozůstalých ochranka nevpustila zástupce médií.

Cibulka mimo jiné připomněl okolnosti, za jakých Šulcová dělala řidičský průkaz. Popsal, jaký respekt budila u mladých kolegů z dabingu, a připomněl její motto, že „život je o sexu, penězích a mindrácích“. Ve smuteční síni k tomu promítali na malou obrazovku fotografie z různých rolí zesnulé. Na úvod zazněla melodie z filmu Sedm statečných, posléze došlo i na reprodukované písně Sbohem lásko v podání Waldemara Matušky a Peggy z repertoáru Petra Spáleného.

„Jednoduše řečeno, byla to úžasná baba. Loni, když měla pětasedmdesátiny, jsme se domlouvali, jestli bychom něco nepřipravili, ale k tomu už nedošlo. Dokud byla možnost, vídali jsme se,“ řekl při příchodu novinářům Cibulka. Dodal, že jeho oblíbenými filmy s Šulcovou byla Kotva u přívozu a detektivka Panenka, kde hrála vražedkyni tak sugestivně, že se jí jako dítě bál.

Mezi smutečními hosty byli například herci a herečky Lenka Termerová, Václav Kopta, Jaroslav Satoranský, Karel a Hana Heřmánkovi nebo herečka, výtvarnice a spisovatelka Iva Hüttnerová. Na Šulcovou zavzpomínala Olga Želenská-Drápalová, zakladatelka Divadelní společnosti Háta. „Budu na ni vzpomínat láskyplně. Doufám, že bude tam nahoře sedět na obláčku a pokuřovat s mojí maminkou,“ uvedla.

Šulcová zemřela 28. července ve věku 76 let. V posledních letech trpěla zdravotními problémy, těžce nesla také pandemii koronaviru.

Smuteční obřad provázelo utajení. Konal se v komorní obřadní síni motolského krematoria a kromě pozvaných hostů nikdo neznal přesný začátek. Na oficiální nástěnce bylo v čase posledního rozloučení se Šulcovou uvedeno jméno Kateřina Horáková, ročník 1983. Toto jméno měla hrdinka ztvárněná Šulcovou v komedii S tebou mě baví svět, v roce 1983 měl film premiéru.

V 70. a 80. letech byla pražská rodačka Šulcová populární zejména v televizních seriálech Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní, výraznou úlohu dostala v komedii S tebou mě baví svět, kterou diváci v roce 1998 vybrali za českou filmovou veselohru století. Hrála také ve Spalovači mrtvol nebo ve filmu Fešák Hubert.

Po roce 1989 se před kamerou objevovala jen málo, a to spíš v televizi. Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan ve filmu Občanský průkaz (2010), kde hrála ředitelku školy. A poté také Jan Prušinovský ve filmu Kobry a užovky. V něm ztvárnila alkoholickou matku nezodpovědného Kobry v podání Kryštofa Hádka.

Členkou Městských divadel pražských se Šulcová stala v roce 1969 ještě během studia DAMU. V roce 1992 odešla na volnou nohu. Hostovala například v pražském Divadle Bez zábradlí a spolupracovala s divadelními agenturami. Uplatnila se i v dabingu. Její hlas mohli televizní diváci slyšet v kriminálním seriálu o poručíku Columbovi nebo v sérii o všetečné spisovatelce vyšetřující zločiny To je vražda, napsala.

Zdroje: