Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soudkyně v Texasu rozhodla o dočasných výjimkách ze zákazu potratů

Soudkyně v Texasu rozhodla o dočasných výjimkách ze zákazu potratů
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ženy v Texasu s komplikovaným těhotenstvím budou na základě dočasného soudního příkazu vyňaty ze zákazu potratů. Příkaz, vydala soudkyně Jessica Mangrumová. Postavila se tak na stranu žen a lékařů, kteří Texas kvůli zákazu potratů zažalovali. Dočasný soudní příkaz bude platit do ukončení soudního řízení proti Texasu, pokud nezasáhne soud vyšší instance, uvedla agentura AP. Očekává se, že proti příkazu bude podáno odvolání.

Soudní příkaz je účinný okamžitě. Soudkyně stanovila datum soudního řízení na 25. března. Potraty v Texaxu jsou až na velmi omezené výjimky zakázány.

Mangrumová v rozhodnutí uvedla, že soud zjistil, že existuje nejistota ohledně toho, zda lékařská výjimka ze zákazu potratů v Texasu umožňuje lékaři poskytnout potratovou péči v případě, že podle úsudku lékaře v dobré víře a po konzultaci s těhotnou má těhotná osoba zdravotní problémy. Lékaři tak nemohou být stíháni, pokud rozhodnou o interrupci "v dobré víře" v reakci na zdravotní problémy, mezi které patří riziko infekce nebo ohrožení těhotné, není pravděpodobně, že plod po porodu přežije a zdravotní problémy nelze účinně léčit v době těhotenství nebo to vyžaduje opakované rozsáhlé zásahy.

Rozhodnutí zmírňuje měsíce trvající nejasnosti ohledně toho, jaké stavy je možné podle texaského zákazu potratů považovat za naléhavé zdravotní potíže a umožňuje lékařům používat vlastní úsudek při určování, kdy je potrat nutný, uvedla skupina Center for Reproductive Rights, která žalobu podala.

Několik žen uvedlo, že jim byly potraty odepřeny navzdory vážnému ohrožení života. V březnu tak zažalovaly stát Texas v rámci zřejmě prvního případu žaloby těhotných kvůli omezením zavedeným po zrušení rozsudku Nejvyššího soudu USA v kauze Roeová versus Wade.

Od roku 1973, kdy nejvyšší soud rozhodl ve známé kauze Roeová versus Wade, platilo po celé zemi právo na přerušení těhotenství do přibližně 22. týdne, kdy plod začíná být schopný života mimo dělohu. Loni v červnu ovšem nová konzervativní většina v soudním senátu precedenční verdikt zvrátila a státy s republikánským vedením pak začaly přístup k tomuto typu péče omezovat.

Zdroje: