Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Prosedíte celý den? Vědci to považují za nejhorší možnost pro vaše srdce

Prosedíte celý den? Vědci to považují za nejhorší možnost pro vaše srdce
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Že je sedavý styl života škodlivý pro naše zdraví a že mu i lehčí aktivita prospívá, není nic nového pod sluncem. Britští a australští vědci nyní v nové studii upozornili, že jakákoli aktivita je lepší než sezení - včetně stání a spánku.

Fyzická aktivita podle řady dosavadních studií prodlužuje život. Prospívá srdci, krevnímu oběhu – snižuje tedy rizika infarktu a mrtvice – a zlepšuje duševní zdraví. Pohyb je zdravý a neměli bychom ho nahrazovat sezením.

I lehká, avšak pravidelná aktivita snižuje rizika vzniku rakoviny. Právě pravidelnost je často vyzdvihována nad náročnost. Sedavé chování je naopak označováno za zhoubné. Nyní přispívá svým dílem studie zveřejněná v časopise European Heart Journal.

Vědci z britské University College London (UCL) a Sydneyské univerzity v Austrálii upozorňují, že jakákoli aktivita je lepší než sedavé chování. I stání nebo spánek jsou podle nich lepšími volbami než sezení. „Je již všeobecně známo, že aktivita je prospěšná pro zdraví srdce. Nová studie přispívá jedinečnou perspektivou tím, že bere v úvahu celý 24hohinový cyklus a poskytuje nový pohled na hierarchii našeho chování,“ řekla autorka studie Jo Blodgettová z UCL.

Vědci podle webu Euronews analyzovali výsledky šesti studií zahrnujících patnáct tisíc účastníků, kteří nosili na stehně zařízení pro měření každodenní aktivity. Na základě dat pak experti ohodnotili aktivity od nejlehčích po nejvíce intenzivní a porovnali je se sezením.

Nejvíce přínosná pro zdraví srdce byla střední až intenzivní aktivita, přičemž znatelný účinek mělo už pět minut jejího trvání. Následovala lehká aktivita, stání a spánek. Všechny tyto aktivity jsou lepší volbou než si sednout.

Když můžeme spát, raději spěme

Přestože i lehká aktivita měla pro srdce přínos, čím nižší její intenzita byla, tím déle trvalo, než se pozitivní účinky projevily. Blodgettová vysvětlila, proč je i spánek přes den zdravější než sezení, a to i přesto, že nejde o fyzicky náročnou aktivitu.

Spánek je jednoznačně vhodnější než sezení, pokud hovoříme v souvislosti s tělesnou hmotností, podotkla vědkyně. Sezení totiž souvisí s nárůstem váhy a zvýšenými riziky obezity, a tedy i znatelnějšími riziky srdečních onemocnění. Když sedíme například u nějakého filmu, máme větší tendence konzumovat nezdravou stravu (brambůrky, popcorn atd.). I krátký šlofík během dne navíc podle odborníků prospívá zdraví mozku, uvedla v květnu televize CNN.

Celkově experti zjistili, že nahrazení půl hodiny sezení, stání a spánku či lehké aktivity tou středně náročnou až intenzivní vedlo k jasně příznivým účinkům na index tělesné hmotnosti, a sezení naopak ke škodlivým dopadům.

„Naše studie zdůrazňuje, že nahrazení sedavého chování jakýmikoli jinými návyky může být prospěšné,“ řekla Blodgettová. „Optimální jsou intenzivnější aktivity, jako je běh nebo jízda na kole.“ Pokud to podle ní jinak nejde, zapomínat nemáme ani na ty lehčí.

Sem patří kromě stání i chůze. A než sedět, to už je podle Blodgettové lepší jít dříve spát. Ze studie tedy vyplývá, že i malé změny v životním stylu mohou snížit rizika infarktu a mrtvice. I pár zanedbatelných minut se počítá.

Zdroje:
euronews.com, CNN, European Heart Journal