Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Apple, Disney a další zastavují reklamu na síti X. Vadí jim Muskův protižidovský komentář

Apple, Disney a další zastavují reklamu na síti X. Vadí jim Muskův protižidovský komentář
Žena si na ilustračním snímku prohlíží účet Elona Muska na síti X. | zdroj: Profimedia

Firmy Apple, Disney, Warner Bros Discovery či Lionsgate pozastavují marketing na platformě X. Reagují tak na protižidovský příspěvek, který na platformě sdílel její majitel Elon Musk.

Organizace Media Matters tento týden upozornila, že inzeráty některých velkých společností, například od firem IBM a Apple, se na síti X objevují u příspěvků s antisemitským obsahem. Firmy nato začaly reklamu na síti X pozastavovat.

„Jakmile se v pondělí otevře soud, X Corp podá termonukleární žalobu na Media Matters a všechny, kteří se podíleli na tomto podvodném útoku na naši společnost," reagoval v sobotu Musk na síti X. Zveřejnil tam i prohlášení, podle kterého organizace Media Matters zkresluje skutečnou situaci na síti X ve snaze „podkopat svobodu slova a uvést inzerenty v omyl“.

Musk ve středu reagoval na příspěvek, podle kterého Židé podporují „nenávist vůči bělochům“. „Říkáš přesně pravdu,“ napsal k postu podnikatel.

Jeho výrok kritizoval mimo jiné Bílý dům, podle něhož je „nepřijatelné opakovat ohavnou lež, která stojí za nejsmrtelnějším aktem antisemitismu v americké historii“.

Bílý dům odkázal na konspirační teorii rozšířenou mezi neonacisty, podle které mají Židé tajný plán na podporu nelegální imigrace do západních zemí s cílem podrýt autoritu tamní bílé většiny. Na tuto konspirační teorii se odkazoval mimo jiné Robert Bowers, pachatel útoku na pittsburskou synagogu z roku 2018, při němž zemřelo 11 věřících.

Ve čtvrtek svou reklamu na platformě X pozastavil technologický gigant IBM a potom ho následovaly další společnosti.

Platformu X, dříve známou jako Twitter, převzal Musk loni v říjnu. Za jeho působení se mimo jiné uvolnila pravidla pro psaní příspěvků, což podle kritiků otevřelo cestu k nenávistným projevům nebo šíření nepravdivých informací. Síť se kvůli oslabenému moderování obsahu už dříve potýkala s odchodem inzerentů.

Zdroje: