Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Rusko pořádalo jaderné manévry. Charašo, zasáhli jsme všechny cíle, hlásí velení

Rusko pořádalo jaderné manévry. Charašo, zasáhli jsme všechny cíle, hlásí velení
Ruské mezikontinentální rakety Topol určené pro jadernou munici. | zdroj: Profimedia

V době vystupňovaného tlaku na Ukrajinu ukazuje Rusko Západu, že je jadernou velmocí. V sobotu uskutečnilo vojenské cvičení se strategickými zbraněmi.

Na cvičení osobně dohlížel ruský prezident Vladimir Putin Putin. Sledoval ho na obrazovkách v místnosti, kterou Kreml označil za řídící středisko. Spolu s ním přihlížel bojovým akcím běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Cvičení se strategickými zbraněmi Rusové v minulých letech pořádali vždy na podzim.                                                       Agentura AP

Při cvičení Rusové testovali rakety a střely s plochou dráhou letu i souhru konvenčních a jaderných zbraní. Putin mu velí z armádního štábu.

"Všechny vypálené střely zasáhly umělé cíle," oznámilo velení manévrů.

Mluvčí Kremlu sdělil, že Rusko o chystaném cvičení informovalo „různé země prostřednictvím různých kanálů“. Je to prý o součást pravidelného výcvikového procesu. Agentura AP však připomíná, že cvičení se strategickými zbraněmi Rusové v minulých letech pořádali vždy na podzim.

Cílem cvičení byla podle ruského ministerstva obrany prověrka bojové pohotovosti vojenských velitelských a kontrolních orgánů, bojových posádek odpalovacích zařízení, plavidel a strategických bombardérů.

Do akce se zapojily jednotky vojenského letectva, Jižního vojenského okruhu, raketových vojsk strategického určení i Severní a Černomořské flotily vojenského námořnictva.

Zdroje:
ČTK, AP