Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Rozbité nádobí inspirovalo šikovnou ženu k vynálezu myčky

Rozbité nádobí inspirovalo šikovnou ženu k vynálezu myčky
Josephine Cochraneová a patent na její myčku nádobí | zdroj: Profimedia

Nouze naučila Dalibora housti. A než se pořád zlobit se špinavým nádobím, je lepší vymyslet přístroj, který ho umyje za vás. Jedna dáma na takovou mašinu získala patent před 137 lety.

Američanka Josephine Cochranová (později si změnila jméno na Cochraneová, 1839-1913) ráda pořádala doma oslavy. V její chicagské domácnosti se proto pořád umývalo nádobí. Tedy – ne že by manželka demokratického politika a žena v domácnosti musela máchat ruce ve dřezu, měla na to samozřejmě personál. Ale znáte to: Z cizího krev neteče, a tak neopatrné služebnictvo co chvíli rozbilo nebo přinejmenším naštíplo nějaký parádní kousek porcelánu.

Milá Josephine proto nelenila a začala vymýšlet přístroj, který by nespolehlivý personál nahradil. Je pravda, že to nebyl nápad tak úplně z její hlavy. První prototyp myčky na nádobí představil již v roce 1850 Joel Houghton, ale stroj nefungoval tak, jak by měl. A za moc nestála ani vylepšená verze od jistého L. A. Alexandera z roku 1865.

A tak Josephine ve spolupráci s mechanikem Georgem Buttersem vyvinula vlastní konstrukci, u níž stálo nádobí v měděném kotli. Motorový pohon otáčel talíře a šálky a zajišťoval, aby na ně seshora pod tlakem stříkala horká voda se saponátem. Patent na svůj stroj (ZDE) získala Josephine 28. prosince 1886. Následně založila společnost Garis-Cochran (Garisová bylo její dívčí jméno), která se zaměřila právě na výrobu myček. Později byla firma přejmenována na Cochran’s Crescent Washing Machine Company.

V roce 1893 představila Cochraneová svou myčku na světové výstavě v Chicagu, kde devět jejích strojů fungovalo v tamních pavilonech a restauracích. Vynález se ujal a šikovná dáma promptně obdržela na výstavě první cenu za nejlepší mechanickou konstrukci. Později samozřejmě prošly myčky nádobí řadou vylepšení až do podoby, jakou známe dnes. Základní princip ale zůstal stejný, s jakým přišla pravnučka vynálezce parníku Johna Fitche (1743-1798).

Zdroje:
Vlastní, patents.google.com