Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Skoro jasno

Ropa po íránském útoku na Izrael zlevňuje, Brent se vrátil pod 90 dolarů

Ropa po íránském útoku na Izrael zlevňuje, Brent se vrátil pod 90 dolarů
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Ceny ropy se dnes snižují poté, co víkendový útok Íránu na Izrael způsobil pouze omezené škody. Severomořská ropa Brent kolem 9:00 SELČ vykazovala pokles o zhruba 0,6 procenta, sestoupila tak pod 90 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba 0,7 procenta a nacházela se blízko 85 dolarů za barel.

Írán v sobotu vůbec poprvé zahájil útok proti Izraeli vedený přímo z íránského území. Podle Teheránu šlo o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli. Izraelská armáda uvedla, že Írán proti Izraeli vyslal přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent sestřeleno.

Zatím není jasné, jaké budou další kroky Izraele v reakci na íránský útok. "Omezené škody a skutečnost, že nedošlo ke ztrátám na životech, znamenají, že reakce Izraele by mohla být umírněnější," uvedl podle agentury Reuters analytik Warren Patterson ze společnosti ING. "Ale zjevně tu máme mnoho nejistot a vše závisí na tom, jak Izrael odpoví," dodal.

Analytik Andy Lipow z firmy Lipow Oil Associates podle serveru CNBC varoval, že jakýkoliv útok na ropná zařízení v Íránu by mohl vést k nárůstu ceny ropy Brent na 100 dolarů za barel. Dodal, že v případě uzavření Hormuzského průlivu, který je důležitou cestou pro přepravu ropy, by cena Brentu mohla vystoupit na 120 až 130 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 89,92 90,45
New York - NYMEX WTI květen 85,08 85,66
Zdroje: