Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Izrael by neměl reakci vůči Íránu vystupňovat, uvedli Macron a Cameron

Izrael by neměl reakci vůči Íránu vystupňovat, uvedli Macron a Cameron
Emmanuel Macron | zdroj: Profimedia

Francie a Británie uznávají právo Izraele na sebeobranu, židovský stát by však podle nich neměl svou reakci vůči Íránu vystupňovat, aby nedošlo k dalšímu rozšíření konfliktu na Blízkém východě. Podle agentury Reuters to dnes ve svých oddělených prohlášeních uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron a britský ministr zahraničí David Cameron. Jak Francie, tak Británie se v noci ze soboty na neděli vojensky podílely na obraně Izraele proti rozsáhlému íránskému vzdušnému úderu.

"Pokud se dnes ráno nacházíte v Izraeli, správně přemýšlíte nad tím, že máte právo na (útok Íránu) reagovat. Vyzýváme však Izrael, aby svoji reakci nestupňoval," uvedl dnes Cameron a pokračoval: "V mnohém šlo o dvojitou prohru Íránu; jejich útok byl téměř úplným selháním a světu odhalili, že v regionu jsou zhoubnou silou". Britský ministr rovněž dodal, že jeho vláda zváží přijetí dalších sankcí vůči Íránu.

Francie podle Macrona stojí na straně Izraele a udělá maximum pro jeho obranu, stejně jako Británie však vyzývá ke zdrženlivosti. "Budu dnes telefonovat s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a jsme rovněž v kontaktu s dalšími zeměmi v regionu," řekl Macron stanici BFM TV.

Írán o víkendu vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, které i díky zapojení zahraničních partnerů Izraele do obrany nezpůsobily významnější škody. Útok byl odvetou Íránu za útok na jeho konzulát v Damašku, k němuž se Izrael nepřihlásil, předpokládá se však, že je za něj zodpovědný.

Podle západních představitelů byla íránská odveta nevyvážená a nejen Blízký východ nyní čeká, jak Izrael zareaguje. Izraelský kabinet čelí mnoha výzvám ke zdrženlivosti a o reakci zatím nerozhodl. Americký prezident Joe Biden podle zákulisních vyjádření Netanjahuovi vzkázal, že USA, největší zahraniční partner Izraele, by se do případné vojenské odvety proti Íránu nezapojily.

Zdroje: