Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Marija, princezna ruské diplomacie, která tepe do Čechů

Marija, princezna ruské diplomacie, která tepe do Čechů
Marija Zacharovová, mluvčí ruské diplomacie. Nekompromisně se obléká, a ještě nekompromisněji mluví (i o Vrběticích). | zdroj: Profimedia

Lžete, jste lokajové (Ameriky), potrestáme vás. Tyto vzkazy adresuje do Česka elegantní blondýna z Moskvy.

Jmenuje se Marija Zacharovová. A ve vyhrocené době, kdy Česko a Rusko vedou diplomatickou válku, ji uslyšíte ještě mnohokrát.

Kdopak to mluví?

Je to celebrita ruské diplomacie a ruské politiky vůbec. Je sice „pouhou“ mluvčí ministerstva zahraničí. Zato je jednou z nejviditelnějších a nejslyšitelnějších figur ruské politiky.

Britská stanice BBC ji zařazuje mezi nejvýznamnější ruské ženy. „Nekompromisně se obléká, a ještě nekompromisněji mluví. Prorazila skleněný strop, vtrhla na světové pódium a od té doby se jen zřídkakdy neobjeví na titulních stranách,“ napsala o ní.

Marija patří mezi nejcitovanější Rusy. Vystupuje asertivně, v tvrdosti prohlášení si nezadá s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. A v emotivnosti ho překoná.

V kauze výbuchů ve vrbětickém muničním skladu, za kterými stálo ruské komando, řekla od neděle o Češích tyto čtyři základní věci:

1. Lžou.

„Ta jejich (česká) verze se po dvou dnech prohýbá pod takovým množstvím fejků a lží, že bych chtěla zdůraznit – takovou absurditu jsme už dlouho neslyšeli.“

2. Jsou lokaji Američanů.

„Existuje prostě objednávka takového chování“. 

3. Měli by se stydět.

„Kdo má prospěch z celé té přehlídky marasmu? Bylo vyšetřování a na nic se nepřišlo. Lidem bylo potřeba něco předložit... Hanba? Hanba!“

4. Potrestáme je.

"Odpověď bude následovat... Musejí vzít na vědomí, že budeme reagovat. Čím víc destruktivních kroků udělají, tím víc se jim toho v odpovědi dostane."

Potřebujete ruské hackery? Stiskněte 2.

V sovětských dobách, ale i v letech, které po nich následovaly, byly tiskové konference pořádané ministerstvem zahraničí nudnou záležitostí. Vystupovali na nich zachmuření muži v oblecích. Četli suchá oficiální komuniké a poté (jen někdy) suše odpověděli několika slovy na otázky slovy svého nadřízeného – ministra.

V roce 2015 přišla Maria Zacharovová a vše změnila. Dcera sovětského diplomata a historicky první žena ve funkci mluvčí klíčového ministerstva změnila styl tiskových konferenci, komunikace i prezentace ministerstva.

Mluví spatra, svými slovy, svým stylem. Na její popud ministerstvo zřídilo svůj twitterový účet.

Na rozdíl od svých předchůdců na ministerstvu zahraničí Marija vystupuje nejen na brífincích, ale také v televizních talk show, poskytuje rozhovory jako na běžícím pásu.

Pro ostrý výraz nechodí daleko, politické protivníky běžně označuje za fašisty. Během debaty v ruské televizi okřikla ukrajinského novináře: „Dovolte mi promluvit, jinak uslyšíte, jak zní ruské grady (ruské raketomety)!“

V rozhovoru pro ruský web Meduza se stočila otázka na obraz ministerstva zahraničí v cizině. Marija sáhla pro mobil a přečetla z něj vtip:

„Dobrý den. Dorazili jste na ruské velvyslanectví. Pokud si přejete, aby ruský diplomat za vás mluvil s vašimi nepřáteli, stiskněte 1. Pokud chcete využít služeb ruských hackerů, stiskněte 2. Pokud si přejete ovlivnit volby, stiskněte 3 a počkejte na zahájení politické kampaně. Aby byla zajištěna kvalita našich služeb, bude telefonní hovor nahráván. “

Veršovaná diplomacie

„To je typická Máša, ostrá a provokativní,“ cituje web BuzzFeed redaktorku z deníku Kommersant Elenu Černěnkovou, která mluvčí ruské diplomacie dobře zná. „Všechny tyhle vtípky jsou pro ni typické, takto vtipkuje také v soukromí. “

Kromě toho Marija skládá básně, a to i k politice. V jedné z nich reagovala na sankce vůči Rusku. Recitovala ji na brífínku. Tady je ukázka:

„... to je v pořádku,
žádná škoda pro naši morálku.
U nás není nikdo, kdo zabíjí,
vaše sankce nás jen posílí...“

Kdo ví, třeba se jednou od mluvčí-básnířky dočkáme i zveršovaných Vrbětic.

Zdroje:
Kommersant, Russian Life