Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Řecko citově vydírá Berlín. Na videu ukazuje nacistické zločiny

Řecko citově vydírá Berlín. Na videu ukazuje nacistické zločiny
0:00:18 | zdroj: YouTube

Řecko stupňuje tlak na Německo, po kterém požaduje odškodnění téměř 279 miliard eur (skoro 7,7 bilionu korun) za oběti okupace během druhé světové války. V nové kampani ministerstva obrany promítá ve veřejných dopravních prostředcích video zachycující nacistické zločiny, uvedl server CNN Money.

Padesátivteřinové video ukazuje škody, které nacisté v Řecku napáchali. Nechybí počty popravených odbojářů, lidí, kteří umřeli hladem nebo v koncentračních táborech, počty zničených měst, mostů a s nimi statisíce lidí bez domova. Ministerstvo nezapomnělo připomenout ani to, kolik antických památek si Němci z Řecka odvezli.

To vše prezentuje se slovy jako "Nezapomínáme", "Tato záležitost ještě není uzavřena" a "Tvrdíme, že Němci nám dluží" a doplňuje je výčtem požadavků mimo jiné na odškodnění obětí, válečné reparace a navrácení antických památek.

Řecká vláda si však stojí za tím, že kampaň není vůbec namířená proti Německu. "Celá kampaň je zaměřena na uzavírání ran z minulosti. Video není v žádném případě namířeno proti německému obyvatelstvu," tvrdí mluvčí řeckého ministerstva obrany Kyriakos Zilakos.

Zatím vláda video promítá na obrazovkách v athénském metru a na příměstských železničních stanicích, ale počítá se s tím, že se postupně objeví i v dalších řeckých městech.

zdroj: YouTube

Zdroje: