Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Recenze: Hana Hegerová nechodí k publiku, publikum chodí za ní

Recenze: Hana Hegerová nechodí k publiku, publikum chodí za ní
zdroj: tisková zpráva

Před pár dny, na Den stromů, slavila ve Viole Hana Hegerová pětaosmdesátku, jenže tam s námi nebyla, takže jí gratulanti vzpomínky a zdravice nahráli jako dárek na zvukový záznam. Jímavý vyprodaný večer se odehrál pod moderátorskou taktovkou nového ředitele Divadla Viola Roberta Tamchyny a natáčel ho Český rozhlas. 

Slavnostní představení obohatili hudebníci Petr Malásek, Milan Dvořák, Václav Kopta, textařka Jiřina Fikejzová, herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská, hlasatelka Jaroslava Panýrková, botanik Václav Větvička a režisér Fero Fenič. Pořad byl dopředu komponován coby komorní session přátel bez oslavenkyně (slavná šansoniérka ukončila veřejné vystupování už před pěti lety), takže jsme ji viděli pouze na fotografiích a v ukázkách z filmů.

Zpěvaččiny ikonické písně hráli Petr Malásek a Milan Dvořák instrumentálně. Nutno říci, že se všechny pozvané osobnosti zhostily vypravěčského úkolu neokázale a srdečně. Audio podoba události asi předčí formu divadelní, v radiu budou telefonáty s Hanou Hegerovou i Jiřím Suchým citacím přátel rovnocenné.

celek_podium_Viola zdroj: tisková zpráva

Večírek bez hvězdných manýr

Co bylo na pojetí Večera pro Hanu Hegerovou velmi sympatické je to, že se v něm přirozeně prolnuli fanoušci s jejími kolegy z branže, akce neměla žádnou hvězdnou manýru. Sama oslavenkyně v telefonu domácky rozprávěla o svých pyžamových dnech, které si zprvu ordinovala namísto relaxace po náročných koncertech a nyní má prý tzv. „pyžamáky“ stále častěji.

„Skutečně jsem dojatá, je to veliká sláva a veliká zodpovědnost stát na pódiu, proto jsem ráda, že už nezpívám,“ svěřila aplaudujícímu hledišti. Knížku s ní a o ní už několik let píše Tomáš Padevět, jemuž důvěřuje a který ji smí vydat „až jednou“. Kromě Jiřího Suchého, jemuž silné nachlazení neumožnilo osobní účast, a tak popřál jen hlasově, potěšil vlastní nahrávkou Jiří Černý. Dopis Milana Lasici přečetl Fero Fenič.

Profesor Milan Dvořák, jenž paní Hanu léta doprovázel na koncertech doma i v zahraničí, byl kvůli ní donucen opustit Semafor, když šansonu věnoval většinu svého času. Nikdy nelitoval, protože tvořit s Paní (jak jí nejbližší kolegové důvěrně říkají) nebylo s ničím srovnatelné. Inu Carmen (původní jméno Hany Hegerové) vždy představovala vášeň v ryzí podobě. „Trochu jazz, koncert měl své pilíře i nečekané záležitosti,“ podělil se o svou zkušenost Petr Malásek.

Komu se líbí přemýšlivá hudební poloha, tak si může 19. listopadu vychutnat Komorní recitál Jitky Zelenkové ve Viole, který začíná ve 20h. 

Text: Dana Benešová-Trčková; foto: Divadlo Viola 

Zdroje:
Inzerce