Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Putin podepsal zákony o anexi ukrajinských regionů, mobilizace má zatím dopad spíš v Rusku

Putin podepsal zákony o anexi ukrajinských regionů, mobilizace má zatím dopad spíš v Rusku
Vladimir Putin s vůdci čtyř ukrajinských regionů po podpisu smlouvy o jejich připojení k Rusku | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal zákony o anexi čtyř ukrajinských regionů. Zábor ukrajinské Záporožské, Chersonské, Doněcké a Luhanské oblasti, které okupují ruské invazní síly, už dříve schválil ruský parlament a ústavní soud. Kyjev a Západ ruskou anexi ukrajinských území odsuzují a odmítají jako nelegální.

„Podle ruských zákonů jsou obyvatelé nových regionů uznáni za ruské občany ode dne, kdy byla tato území - 30. září - připojena k Rusku,“ píše agentura TASS s odkazem na den, kdy Putin společně s Moskvou dosazenými představiteli těchto regionů podepsali v Kremlu dohody o připojení okupovaných území k Ruské federaci. Mezinárodně neuznanou anexi následně podpořil ruský ústavní soud a tento týden příslušné smlouvy i zákony schválily obě komory ruského parlamentu. Putin opakovaně varoval, že útoky na tato území bude považovat za útoky na Rusko.

Procedurám předcházelo proruskými úřady narychlo zorganizované hlasování na okupovaných územích, které Moskva označovala jako referendum o připojení k Rusku, nicméně Kyjev ani svět jejich platnost a výsledky odmítly uznávat. Plebiscity opakovaně provázely zprávy o nucené účasti voličů a dalších volebních podvodech. Jediná země, která zatím uznala jejich výsledky, je Severní Korea.

Anexi dalších ukrajinských území Ruskem odmítla naprostá většina zemí světa, a to včetně ruských spojenců, jako jsou Srbsko či Kazachstán. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v páteční reakci na podpisy smluv sdělil, že Kyjev nebude s Ruskem jednat, dokud bude v jeho čele Putin. Oznámil, že Ukrajina podává žádost o urychlené přijetí do NATO.

V úterý ukrajinský prezident podepsal výnos, který za neplatné od samého počátku prohlašuje ruské právní akty porušující svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny, a to včetně Putinových dekretů o uznání nezávislosti Krymu z března 2014 a čtyř dalších ukrajinských regionů z minulého měsíce.

Šéf Kremlu, na jehož rozkaz ruská vojska koncem února vpadla na Ukrajinu, mezitím prohlásil, že Moskva bude anektovaná území hájit „všemi dostupnými prostředky“. Ruské invazní síly neokupují celé ukrajinské regiony, které se nyní snaží Moskva anektovat, a v posledních dnech přicházejí zprávy o tom, že ukrajinská armáda dobývá zpět další obce v těchto oblastech.

Ukrajinské síly na východě a jihu Ukrajiny rychle postupují, mobilizace má zatím větší dopad uvnitř Ruska

Částečná mobilizace, kterou před dvěma týdny vyhlásil Putin, má prozatím větší dopady uvnitř Ruska než na bojišti na Ukrajině. Ve své pravidelné zprávě to uvádějí analytici z amerického Institutu pro výzkum války (ISW). Ukrajinské zdroje podle ISW mají pravdu v tom, že částečná mobilizace pro Ukrajinu v krátkodobé perspektivě neznamená ohrožení, protože ukrajinská protiofenziva pokračuje rychleji, než může mít mobilizace efekt.

Kontroverze provázející ruskou špatně prováděnou mobilizaci ve spojení s citelnými ruskými neúspěchy v Charkovské oblasti a kolem strategického města Lyman zesílily boj mezi proputinovskými ruskými nacionalistickými frakcemi, uvádí ISW. 

profimedia-0728036025 Výcvik ruských záloh | zdroj: Profimedia

Podle Volodymyra Zelenského ukrajinské síly na jihu a východě země rychle postupují. „V kontextu nynější obranné operace ukrajinská armáda poměrně rychle postupuje na jihu země,“ řekl Zelenskyj v úterním pravidelném večerním projevu. „Jen tento týden, po ruských pseudoreferendech, byly osvobozeny desítky obcí. Jsou v Chersonské, Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti,“ dodal.

Náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin řekl, že ukrajinská armáda v Chersonské oblasti na jihu země osvobodila padesátku obcí a že nyní vede souběžně dvě ofenzivy - na jihu a východě země.

Zdroje: