Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Psanec, který chytá psance: Lovec uprchlíků s přezdívkou 'ničitel'

Psanec, který chytá psance: Lovec uprchlíků s přezdívkou 'ničitel'
Samozvaný lovec uprchlíků Dinko Valev | zdroj: Profimedia

Jezdí podél tureckých hranic na čtyřkolce, všechny uprchlíky považuje za teroristy a jejich lov bere jako sport. To, že chytáním ilegálních migrantů sám porušuje zákon, mu nevadí. 

Dinko Valev zrovna hlídkoval podél pohraniční linie na své čtyřkolce, když se z keře vynořil mladík, očividně běženec. Valev ho doběhl a svalil na zem. Vzápětí se objevili další uprchlíci. Dinko neváhal. 

Za krátkou chvíli byl "lov" u konce. Tucet "chycených" migrantů leželo tváří k zemi a zatímco Valev volal policii, jeho společník natočil úlovek na mobil. "Zabijí nás jako psy," vysvětlil Valev, proč to dělá.

Amatérský lovec lidí

Devětadvacetiletý obchodník s náhradními díly na autobus a starým železem se stal v Bulharsku slavným ze dne na den poté, co o něm bulharská televize odvysílala pořad, kde o něm mluvili jako o "superhrdinovi".

Dinko Valev z města Jambol, které leží 50 kilometrů od hranic, představuje dost specifický typ dobrovolníka, kterému uprchlická krize nedala spát. Excentrický svalovec doslova pořádá hony na běžence, kteří ilegálně překročí turecko-bulharské hranice.

"Jsou to nechutní a zlí lidé, kteří by měli zůstat tam, kde jsou," nepřipouští žádné pochyby o tom, co dělá. Migranty popisuje jako nebezpečné "teroristy, džihádisty a Talibance". Chlubí se tím, že jich osobně zajal už 25, a to holýma rukama.

Jeho akce ale překračují zákon. Když ho kvůli tomu před pár dny vyslýchala policie v Burgasu, venku se na jeho podporu shromáždilo na 50 příznivců. Sám Valev neskromně odhaduje, že ho podporuje až 95 procent Bulharů.

"Bulharsko je neoplocené území, navíc úplně dezorganizované," tvrdí Valev. Svou náhlou popularitu využívá k verbování dalších dobrovolníků, kteří by s ním střežili hranice. Největší přízně se mu dostává ze strany radikálně pravicových skupin, které mu přezdívají "ničitel".

Společné akce, na které "ničitel" láká své příznivce, ale nemají oporu v zákoně. Když v polovině března vyrazil do boje s padesátkou samozvaných ochránců Bulharska na čtyřkolkách a v džípech, na hranicích je zastavila policie, která jejich  "lovu" učinila rychlou přítrž. Valev tehdy prohlásil, že příště už nebude čas a místo zveřejňovat.

Lov lidí jako sportovní aktivita

Bulharsko je přitom pro uprchlíky pouze tranzitní zemí, přes kterou směřují do vysněných destinací v západní Evropě. 

"Veřejní činitelé otevřeně vyvolávají strach a nepřátelství vůči běžencům, které ukazují jako hrozbu pro bulharskou veřejnost," tvrdí Margharita Ilievová z bulharského Helsinského výboru pro lidská práva.

Právě Helsinský výbor bije kvůli Valevovi na poplach a viní ho z řady zločinů - týrání, vyhrožování smrtí, nezákonného zadržování, podněcování etnické nenávisti a vyzývání k etnickému násilí.

Valev to pochopitelně odmítá. "Popsal bych to jednoduše jako sportovní aktivitu. A o sportovcíchjako násilnících přece nemluvíme," reaguje amatérský zápasník, jehož obří postavu zdobí řada tetování. "Bulhaři potřebují člověka jako jsem já, důstojné Bulhary, kteří chtějí ochránit jejich zemi," dodává sebevědomě. 

Kromě náboru dalších dobrovolníků apeluje na regionální a státní politiky, aby ho finančně podpořili. Cenu za každého chyceného běžence stanovil na 25 leva (350 korun). Peníze by ale věnoval na dobročinné účely,  na sirotčince a opravy kostelů.

Starosta Topolovgradu, který leží mezi Jambolem a tureckou hranicí, podobné požadavky dobrovolné domobrany podporuje a požádal ministerstvo obrany, aby jim poskytlo dostatečnou výbavu - mimo jiné třeba obrněný transportér, 30 kalašnikovů, uniformy, vysoké boty a stany. 

Jediný, kdo podobnou výbavu nepotřebuje, je Valev. Jeho obchodní profese mu vydělala na tank, ve kterém se dál prohání v polích za Jambovem. 

Zdroje:
dailymail.co.uk, Vlastní, bbc.com