Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 23°C Skoro jasno

Prvomájový bizár: Komunisté pěli Internacionálu a vzpomínali na ‚spravedlivý svět‘

Prvomájový bizár: Komunisté pěli Internacionálu a vzpomínali na ‚spravedlivý svět‘
To není snímek ze skanzenu, ale z komunistického prvního máje. | zdroj: Profimedia

Komunisté se na 1. máje sešli na pražském Střeleckém ostrově. Předsedkyně pražské buňky komunistické strany Marta Semelová tam v projevu kritizovala současný režim a s pohnutím vzpomínala na předlistopadovou dobu.

Obdobně se vyjadřovali i další řečníci, terčem kritiky se stala i nynější vláda. Od odpůrců, které oddělovali policisté, se pak ozývaly výzvy k postavení KSČM mimo zákon a při závěrečné Internacionále skandování „hanba“.

Komunisté, kteří v minulých sněmovních volbách propadli a nemají zastoupení ani ve Sněmovně, se na Svátek práce sešli u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890.

„Pro nás komunisty je svátek práce symbolem boje za spravedlivý svět,“ řekla Semelová stovce přihlížejících v důchodové nebo pokročilém věku.

Následně se opřela do kapitalismu, který podle ní rozděluje lidi na chudé a bohaté, přináší bídu a války. „Důsledky kapitalismu pociťují občané každý den,“ prohlásila Semelová a upozornila, že jedinou budoucností je socialismus.

Zatímco někteří komunisté drželi rudé vlaky s nápisem KSČM, zhruba desítka odpůrců přinesla vlajky české, ukrajinské, americké i vlajky NATO.

Sláva Ukrajině, vyslechli si Gottwaldovi pohrobci

„Komunisti mimo zákon“, „sláva Ukrajině“, ozývalo se z jejich řad. Kritici komunistů se dali do debaty s někdejším komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem, s nímž se v názoru na ruskou agresi vůči Ukrajině prakticky shodli, zaznamenal zpravodaj ČTK.

Komunisté, jimž nynější volební průzkumy šance na návrat do sněmovny nedávají, na akci rozdávali svůj týdeník. Lidé také mohli podepsat petici proti zvýšení věku pro odchod do důchodu, ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje navázání věku na dobu dožití.

Těsně před zahájením akce komunistů položili k pamětní desce předseda pražské sociální demokracie, bývalý senátor Jiří Dienstbier společně s několika zástupci Mladých sociálních demokratů. ČSSD podobně jako KSČM po minulých volbách ze Sněmovny vypadla, zastoupení v Senátu má velmi skromné a průzkumy preferencí pro ni nejsou příznivé.

Po ukončení shromáždění KSČM dorazil k pamětní desce někdejší předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek, který nyní zastupuje spolek Nespokojení. Rovněž on si vyslechl výkřiky „hanba“.

SPD, KSČM a Trikolora v jednom šiku

Během shromáždění na pražském Vítkově řečníci pod sochou Jana Žižky vyzývali k jednotě proti současné vládě. Mezi řečníky byli poslanec Jiří Kobza (SPD), Otto Černý (Trikolora), Josef Skála (KSČM), bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek nebo Pynelopi Cimprichová ze Švýcarské demokracie.

Odpoledne centrem prošel průvod anarchistů. Účastníci nejprve oslavili tradičně piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně se vydali pod červenočernými vlajkami za provolávání hesel proti fašismu a proti kapitalismu na Štvanici, kde akce pokračovala hudební produkcí.

V čele zhruba dvousetčlenného průvodu nesli lidé transparenty s nápisy „Luxus pro všechny. Teplo, pohoda vyvlastnit oligarchy“ a „Pryč s touhle vládou, ať si lidi vládnou“.

Zdroje: