Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

'Nesmysl z internetu', který přispěl k vědeckému objevu

'Nesmysl z internetu', který přispěl k vědeckému objevu
Kbelíkové výzvy se zúčastnil i herec Benedict Cumberbatch, který se proslavil ztvárněním Sherlocka Holmese | zdroj: Profimedia

Byla to módní vlna, kterou nešlo přehlédnout. Před dvěma lety internet doslova zaplavila videa, na kterých se lidé dobrovolně polévali ledovou vodou. Na první pohled to sice vypadalo jako další nesmysl na internetu, ve skutečnosti však účelem této výzvy bylo rozšířit povědomí o zákeřné nemoci. A nakonec to přispělo k zásadnímu vědeckému objevu. 

První odvážlivci vypadali jako blázni, kteří byli dlouho na slunci a potřebovali okamžitě zchladit - nejlépe kbelíkem ledové vody. Na konci videa vždy zaznělo jméno dalšího člověka, který si měl na hlavu obrátit kýbl s vodou. Výzva nabalovala obyčejné lidi i světoznámé celebrity a rozšířila se natolik, že se jí jen na Facebooku zúčastnilo přes 17 milionů lidí. 

Virální zábava pro miliony

K fenoménu "Ice bucket challenge" se připojila celá řada slavných osobností, politiky a akademiky nevyjímaje. Mohli jsme tak sledovat, jak se dobrovolně popili vodou třeba Mark Zuckerberg, Bill Gates, nebo i bývalý americký prezident George W. Bush.

Kbelíková výzva přitom neměla být pouhou zábavou k pobavení nad zděšenými výkřiky politých. Akce měla upozornit na amyotrofickou laterální sklerózu (ALS) - nemoc, která postihuje centrální nervovou soustavu, způsobuje ochromení svalů a následné ochrnutí celého těla. Jejím, nejznámějším nositelem je slavný fyzik Stephen Hawking, který ale zároveň představuje dost výjimečný případ. Polovina nemocných se totiž dožije maximálně dvou let.

Pouhá propagace nemoci by ovšem ničemu neprospěla, kdyby nebyla spojena s vybíráním peněz na výzkum. Každý, kdo kyblíkovou výzvu absolvoval, poslal na konto boje proti ALS 10 dolarů. Nebo sto, pokud se chtěl z nepříjemné sprchy vykoupit. Právě ledová koupel měla částečně vyvolat podobný pocit paralýzy, jaký zažívají sami nemocní.

Miliony pomohly globálnímu výzkumu

I když byla odezva na výzvu skutečně masivní, ve vzduchu stále visela otázka, jaký bude její reálný přínos. Největší kritici upozorňovali na to, že virální kampaň ve skutečnosti nemoc upozaďuje a jen zviditelňuje některé osobnosti, které se do ní zapojily. Nakonec to však vypadá, že kampaň skutečně pomohla s bojem proti zákeřné chorobě.

Vědci totiž objevili nový gen NEK 1, který k nemoci významně přispívá. Rizikový gen se vyskytoval v rodinách nemocných. Právě peníze z kbelíkové výzvy pomohly financovat extrémně rozsáhlý výzkum, na kterém se podílelo 80 vědců z 11 zemí. Globální spolupráci pomohlo vybraných 115 milionů dolarů rozdělených mezi šest největších výzkumných projektů.

Objevení genu není samozřejmě řešením nemoci, ale umožní vědcům vyvinout účinnou genovou terapii. Už jen odhalení, že nemoc souvisí s konkrétním genem, posunul výzkum o míle blíž k nalezení účinné léčby. Významný faktor v tom sehrálo to, že se do práce zapojili vědci napříč zeměkoulí, takže mohli okamžitě sdílet své informace a znalosti. Takovou míru spolupráce jim zajistily vybrané miliony. 

Sedmnáct milionů lidí, kteří se polili ledovou vodou a přispěli na výzkum, tak může hřát pocit, že opravdu něčemu pomohli.

Zdroje:
The Guardian