Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Český romský policista dostane vyznamenání od královny Alžběty II.

Český romský policista dostane vyznamenání od královny Alžběty II.
Roma Petra Toráka, který slouží u britské policie, vyznamená královna Alžběta za jeho službu pro romskou komunitu | zdroj: romea.cz

Britská královna Alžběta II. propůjčí českému Romovi Petru Torákovi Řád britského impéria. Ocení tak jeho službu pro romskou komunitu. Informoval o tom Český rozhlas.

"Jsem velice hrdý na fakt, že jsem asi jeden z mála Čechů, kteří kdy takovéto ocenění dostali, a dozajista první Rom, kterému byla dána takováto pocta," řekl Torák serveru Romea.cz.

Torák opustil Česko po opakovaných fyzických útocích a v roce 1999 se přestěhoval do Velké Británie, kde slouží u britské policie ve městě Peterborough. "Byla to velká výhoda pro policii, jelikož nepotřebovali překladatele, když tady byl nějaký problém. Znal jsem tady spoustu lidí, znal jsem kulturu a mentalitu," přiblížil ČRo policejní začátky.

Jako policista řeší mimo jiné případy obchodování s lidmi, kvůli čemuž na jeho hlavu dokonce jeden z gangů vypsal odměnu.

Královna ho však ocení hlavně kvůli jeho práci pro romskou komunitu nejen v Británii, založil mimo jiné Asociaci romských policistů. "Můj záměr je nadále pokračovat v komunitní práci a ve využití mého vlivu ke zlepšení situace Romů nejen ve Velké Británie, ale také v ostatních evropských zemích," řekl serveru Romea.cz. 

Vrátit se do Česka neplánuje, v Británii má prý pořád ještě dost práce a jeho děti tam navíc chodí do školy. 

Zdroje:
romea.cz, Český rozhlas