Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Protivládní protesty v Peru si vyžádaly 18 mrtvých, dva ministři rezignovali

Protivládní protesty v Peru si vyžádaly 18 mrtvých, dva ministři rezignovali
Protivládní protesty v Peru | zdroj: Profimedia

V souvislosti s protivládními protesty zemřelo od neděle v Peru 18 lidí a několik stovek bylo zraněno. Ministryně školství Patricia Correaová a ministr kultury Jair Pérez podali demisi kvůli nepřiměřené reakci policie na demonstrace. Parlament dnes zamítl návrh prezidentky Diny Boluarteové na svolání předčasných voleb.

Nepokoje vyvolal minulou středu nástup Boluarteové k moci. Nahradila sesazeného prezidenta Pedra Castilla, který čelí mimo jiné obvinění z pokusu o převrat.

Znepokojení nad děním v latinskoamerické zemi dnes vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. Od čtvrtka v souvislosti s demonstracemi zemřelo deset lidí. Demonstrace pokračují navzdory středečnímu vyhlášení výjimečného stavu, kdy spolu s policií může zasahovat v ulicích i armáda. Vláda navíc může omezit svobodu pohybu a shromažďování, na části území vyhlásila zákaz nočního vycházení. Dnes demonstranti pokračovali v blokádách silnic a některých letišť.

Regionální vláda v oblasti Ayacucho, kde si protesty vyžádaly nejvíce obětí, viní z těchto úmrtí prezidentku a vyzvala policii a ozbrojené síly k okamžitému zastavení represí a používání střelných zbraní. „Smrt spoluobčanů nemá žádné ospravedlnění,“ uvedla při podání demise ministryně školství Correaová. Její kolega Pérez označil umírání lidí v ulicích za neudržitelný stav.

Peruánský parlament dnes zamítl návrh zákona, který by umožnil svolání předčasných parlamentních a prezidentských voleb v prosinci příštího roku. Zkrácením volebního období chtěla prezidentka Boluarteová částečně vyjít vstříc demonstrantům, kteří požadují okamžité rozpuštění parlamentu. V řádném termínu se volby mají konat v roce 2026.

Generální tajemník OSN Guterres sleduje dění v Peru se znepokojením, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric. Vyzval všechny účastníky politického střetu, aby zůstali v klidu a nezvyšovali napětí.

Nejvyšší peruánský soud prodloužil Castillovi, který byl původně zatčen na sedm dní, pobyt ve vazbě o 18 měsíců. Castillo veškerá obvinění odmítá a tvrdí, že je nadále právoplatným peruánským prezidentem. Soudce, který rozhodoval o prodloužení vazby, rozhodnutí zdůvodnil obavou, že by se exprezident mohl pokusit utéct.

Levicově orientovaný Castillo stál v čele Peru pouhých 17 měsíců. V loňském roce těsně vyhrál volby jako kandidát za marxistickou stranu Peru Libre. Jeho rychlé sesazení vyvolalo nevoli u jeho levicových spojenců i za hranicemi země.

Zdroje: