Dnes je neděle 29. září 2024., Svátek má Michal
Počasí dnes 4°C Polojasno

Proměňte svůj domov v oázu klidu a pohody. Jak na to?

Proměňte svůj domov v oázu klidu a pohody. Jak na to?
zdroj: Adobestock

Nezáleží na tom, jestli jste v pronájmu nebo vlastním domově. Vždy si ho musíte navrhnout tak, abyste se tam cítili dobře. Někdy to může být náročnější, než se na první pohled zdá. Dobrou zprávou je, že si můžete svůj domov vždy vylepšit. A někdy k tomu nepotřebujete ani příliš mnoho peněz. Stačí, když se soustředíte na pár zásadních změn a užijete si doma mnohem větší pohodu a klid.

Zbavte se nepořádku

Tohle je možná největší věc, která vám přinese klid. Pravidelný úklid a pořádek vám vždy přinese klid v duši, a proto ho nesmíte podceňovat. Nezáleží na tom, jestli máte malou garsonku nebo obrovský dům. Tato věc je společná pro každého z nás. Všem předmětům najděte doma jejich místo a vždy je tam ukládejte. Díky tomu nebudete mít doma nikdy nepořádek, kvůli kterému byste se cítili nervózně.

Příroda na každém kroku

Živé rostliny by měly být v každém domově. Dodají vám nejen více kyslíku, ale také v létě snižují teplotu a navodí pocit, že jste blízko přírody. To je pro lidské tělo i duši velmi uklidňující. Proto si pořiďte alespoň pár rostlin. Nemusíte mít doma hotový prales, pokud na to nejste, ale minimálně jednu živou rostlinu si pořiďte. Uvidíte, že se budete doma ihned cítit lépe a vaše návštěvy také.

Přirozené světlo

Ujistěte se, že vám jde domů dostatek přirozeného světla. Dokonce je dnes i trend, kdy si lidé nechávají dělat větší okna, aby měli více světla. Velmi důležité je ovšem také umělé světlo z více zdrojů v každé místnosti a stínění slunce pro váš komfort během léta. Komfortní exteriérové žaluzie na střešní okno vypadají i fungují skvěle. Na klasická okna si můžete zvolit pár dalších možností, jako je:

  • klasické žaluzie,
  • vnitřní nebo venkovní rolety,
  • netradiční varianty (např. plisované rolety).

Vytvořte si klidný koutek

Koutek pro odpočinek, sledování filmů, čtení knih nebo cokoli jiného potřebuje každý z nás. Vyberte si nejkvalitnější stolové nohy, přidejte k nim krásné dřevo nebo sklo a navrhněte si originální stolek do svého koutku. Hodit se vám tam bude také pohodlné křeslo, stojací lampa a možná i knihovna. Záleží pouze na vašem vkusu a na tom, co v tomto koutku chcete dělat.

Vůně a barvy přinesou správnou atmosféru

Tyto dva prvky jsou v každém domově velmi důležité. Příjemné a jemné vůně vás vždy krásně uvolní, a to hlavně levandule. Barvy také dovedou přinést správnou atmosféru. Proto jsou ideální neutrální nebo přírodní barvy (např. zelená, modrá nebo béžová). Při správné kombinaci si užijete ten nejkrásnější a nejklidnější interiér. A hlavní je, že se do něj budete každý den s láskou vracet.

Osobní prvky

Pochopitelně nezapomínejte na osobní dotyk v interiéru. Může se jednat o ručně malované květináče, fotografie, obrazy, sochy nebo koberec, který jste si přivezli z dovolené. Využít 3D termolis je také velmi šikovné, protože s ním můžete vytvořit originální dekorace. Domov musí vyjadřovat vaši osobnost. Díky tomu každý pozná, že je u vás doma ve chvíli, kdy překročí práh.

 

Zdroje:
komerční sdělení / PR