Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

´Profízlovaná´ politika. Další nahrávka ukazuje podivné praktiky VV

´Profízlovaná´ politika. Další nahrávka ukazuje podivné praktiky VV
zdroj: tisková zpráva

Česká televize zveřejnila tajnou nahrávku asistenta poslance VV Otto Chaloupky Vratislava Vařejky. Prý odváděl desátky ze svého platu pro Věci veřejné. Na nejmenší vládní stranu se valí jeden skandál za druhým.

Tiskový mluvčí VV Jakub Žižka ParlamentnímListům.cz řekl, že o kauze nemá žádné informace a strana bude teprve celý případ šetřit. A to i přesto, že podle informací, jež získala ČT, o ní věděla.

Serveru to potvrdil i Jaroslav Škárka. Byl prý o případu informován zhruba před měsícem Otto Chaloupkou. Záležitost mu tehdy připadala velmi podivná a nepravděpodobná.

"Ano, pan Chaloupka se mně svěřil, že ho jeho asistent nahrával. Mluvil jsem o tom skutečně s Kristýnou Kočí, která to však nechtěla řešit sama, a tak mě odkázala až na projednávání na nejbližších výkonné radě Věcí veřejných. Bohužel, tím, jak události běžely a plynuly, už jsem na jednání pozván nebyl, a tak skutečně v tuto chvíli netuším, zda se o nahrávce vůbec jednalo," řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Škárka, vyloučený člen a bývalý výkonný místopředseda VV. Dodal, že Otto Chaloupku zná osobně a připadá mu nepravděpodobné, že by měl zapotřebí od někoho vybírat takovým způsobem peníze.

Jak to začalo?

Hodonínský poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka nutil svého asistenta Vratislava Vařejku, aby mu každý měsíc vracel ze své výplaty 20 tisíc korun v hotovosti. První o tom ve čtvrtek večer informovala ČT.

Tyto peníze měl podle Vařejky používat pro vlastní potřeby. Vyplývá to i z nahrávky, kterou má Česká televize k dispozici. Asistent vše nahlásil vedení Věcí veřejných, konkrétně Kristýně Kočí a Radku Johnovi, a na poslance podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci úřední osoby. Chaloupka potvrdil, že si peníze bral.

Vratislav Vařejka pracoval pro Chaloupku jako asistent od loňského září. Oba muži se ústně dohodli, že Vařejka bude odevzdát dvě třetiny svého platu. Dvacet tisíc mělo jít každý měsíc na úhradu služeb pro Věci veřejné nebo na charitativní akce strany.

Peníze Chaloupka bral, potvrdil to ČT

Ačkoli se to Jaroslavu Škárkovi zdá nepravděpodobné, Chaloupka v rozhovoru pro ČT potvrdil, že si peníze od asistenta bral.

"Samozřejmě, že jsem věděl, že to jsou peníze z jeho výplaty. Ale víte, taková byla domluva, takhle jsme se domluvili," řekl. Skupina lidí kolem něj se údajně domluvila, že každý dá straně určitý obnos peněz, aby se ufinancovala volební kampaň.Vařejka prý pojal podezření, že si šéf nechává peníze jen pro sebe. Začal si proto společná setkání tajně nahrávat. "Když jsem nesouhlasil s jeho jednáním, tak mi vyhrožoval, že se pomstí a už nebudu pracovat pro Věci veřejné," uvedl Vratislav Vařejka pro Českou televizi.

Otto Chaloupka, který je v současné době mimo území ČR, takže nneí možné získat jeho osobní vyjádření, ČT popřel, že by si peníze nechával pro sebe.

Jak uvedl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Škárka, o existenci nahrávek však věděl. Potvrdil to i ČT. "Samozřejmě, že jsem to věděl, dokonce se mě pokoušel těmi nahrávkami vydírat. Všechno jsme ale dopředu domluvili, všichni dávali peníze dobrovolně. Záleží na každém, jestli straně na pokrytí kampaně dali část výplaty nebo úspor," tvrdil. Na bývalého asistenta chce podat kvůli těmto tvrzením žalobu.

Peníze nešly na účet, ale předávaly se v hotovosti?

Vařejkovo podezření posílil i fakt, že dohodnuté peníze nemůže poslat na účet, ale musí je předat v hotovosti. První předání peněz za září 2010 proběhlo 1. listopadu loňského roku v hodonínské restauraci Kafárna. Chaloupkovi předal 17 tisíc korun. O dva týdny později odvedl 20 tisíc ze své říjnové výplaty. Z obou schůzek pořídil záznamy, které má k dispozici nyní Česká televize.

Předseda VV Radek John ve čtvrtek České televizi tvrdil, že mu Vařejkova stížnost nepřišla, proto se tím dosud nezabýval. Poslance se zastával. "Pan Chaloupka mi řekl, že byl s asistentem nespokojený a že pan asistent bude něco vymýšlet. Pan poslanec Chaloupka bude ale muset všechno vysvětlit, až se vrátí ze služební cesty v USA," uvedl John.