Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Proč si Češi myslí, že jsou jako 'ovce'? Podle průzkumů mají stále pocit, že za ně rozhodují 'ti nahoře'

Proč si Češi myslí, že jsou jako 'ovce'? Podle průzkumů mají stále pocit, že za ně rozhodují 'ti nahoře'
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Do jaké míry si Češi myslí, že mohou ovlivňovat dění ve společnosti? Podle dlouhodobého sledování STEM veřejnost  nejvstřícněji odpovídala mezi roky  2000 a 2003. Pak nastoupil zhoršující se trend, který se obrací v roce 2014. Přesto zůstáváme na školní známce mezi trojkou a čtyřkou. Proč nám chybí pocit, že smíme mít na události vliv? Téma řeší na serveru HlídacíPes ředitel agentury STEM Pavel Fischer.

V liberální demokracii je pro občana zásadním vědomí, že může ovlivňovat veřejné dění. Není nějakou anonymní jednotkou nebo číslem, ale může se ozvat jako člověk, jehož důstojnost a základní svobody zaručuje Ústava.

Občan může vstupovat do veřejného prostoru se svými názory, zvednout svůj hlas, děje-li se něco nepatřičného – nebo naopak patřičného, může promluvit, aby se zastal těch, jejichž práva jsou utlačena, nebo vystoupit na obranu svých vlastních zájmů.

Nejlépe za tři…

Jak si stojíme z pohledu možnosti každého ovlivnit dění ve společnosti?

V našem výzkumu se pravidelně ptáme veřejnosti a žádáme, aby známkovala jako ve škole od jedničky do pětky celou sérii témat. Mezi ně patří i možnost ovlivnit veřejné dění.

ovlivnovaniVM Pro kompletní náhled rozklikněte | zdroj: STEM/Hlídací Pes

Při pohledu na dvacet let vývoje české společnosti vidíme, že vůbec nejvstřícněji odpovídala veřejnost třikrát za sebou od roku 2000 do roku 2003. Výsledná známka 3,11 z roku 2003 zůstává nejlepším výsledkem od roku 1995.

… dále čtyřky

Naopak historického minima jsme dosáhli v letech 2011, 2012 a 2013. Tedy v době, kdy i celá řada dalších ukazatelů spokojenosti s politikou klesla na velmi nízké úrovně.

Pro úplnost upozorňujeme, že se pohybujeme mezi trojkou a čtyřkou, takže z hlediska známek bychom mohli rozhodně mít ambici dosáhnout i lepšího vysvědčení.

V roce 2014 se situace obrací, začíná vzestupný trend. Dnes jsme na známce 3,43. Chybí nám ještě pocit, že máme na události vliv, protože se o nich rozhoduje někde "nahoře"?

Zkrátka mluvit do veřejného dění je nejen politickým právem. Je dokonce výsadou a odpovědností každého, aby do otevřené arény vstupoval a zasazoval se o věci tam, kde rozhoduje buď anonymní byrokracie, svévole, nebo zájmy velkých peněz.

Materiál je součástí projektu Český seismograf

Společného publikačního projektu HlídacíPes.org a STEM z.ú. – Ústav empirických výzkumů. Základem jsou unikátní sociologická data o vývoji české společnosti za posledních 25 let, díky kterým výzkumníci STEM interpretují naši současnost a predikují blízkou budoucnost. 

Ředitel agentury STEM Pavel Fischer pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: