Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Skoro jasno

Pro koaliční politiky je Fiala v Bílém domě důkazem vysokého renomé země

Pro koaliční politiky je Fiala v Bílém domě důkazem vysokého renomé země
Petr Fiala | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Návštěva premiéra Petra Fialy (ODS) a šéfů všech tří českých tajných služeb v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a návštěva ministerského předsedy v Bílém domě jsou podle koaličních politiků důkazem vysokého renomé Česka ve světě a vysoké úrovně vztahů mezi oběma zeměmi. Například podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) čeští zpravodajci odvádějí dlouhodobě výbornou práci. Jejich zásluhou byli odhaleni útočníci, kteří stáli za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích, a nedávno díky jejich úsilí byla také odhalená ruská vlivová operace s cílem působit na evropské volby, napsala dnes ČTK.

Zatímco význam návštěvy premiéra v Bílém domě koaliční politici vyzdvihují, opoziční ji většinou nekomentovali. Například první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček napsal na síť X, že Fiala pokračuje v prohlubování vztahů s USA. "Vzpomínám si, že před pěti lety jsme tam byli bráni jako lídr regionu, inovativní a hospodářsky úspěšná země, která inspiruje mj. v oblasti umělé inteligence. Dnes jsme vnímáni jako země, která významně pomáhá Ukrajině," uvedl a přidal snímky ze setkání expremiéra Andreje Babiše s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem.

Podle předsedy hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana jde o potvrzení dlouhodobého a stabilního spojenectví mezí ČR a USA, které se v oblasti bezpečnosti a vojenské spolupráce teď projevuje ve společné podpoře napadené Ukrajiny. "Věřím, že česká ´zbraňová iniciativa´ bude inspirací i pro americké zákonodárce v jejich rozhodování o další pomoci Ukrajině," napsal dnes ČTK Rakušan. Podle předsedy Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše je návštěva Bílého domu potvrzením skvělé zahraniční politiky a výborných vztahů s USA. "Česko dnes pomáhá v Evropě stavět hráz proti ruskému imperialismu a v USA to dobře ví, a proto nás oceňují nejen za českou muniční iniciativu," sdělil ČTK.

Česko je ve střední Evropě pro Spojené státy důvěryhodným spojencem a aktivním členem Severoatlantického paktu, a to nejen díky pomoci Ruskem napadené Ukrajině, ale i díky spolupráci s kvalitními tajnými službami, míní místopředseda dolní komory Jan Bartošek (KDU-ČSL). Europoslankyně za ODS Veronika Vrecionová má zase za to, že Česko pod Fialovým vedením hraje vysokou diplomatickou ligu. "Ve Spojených státech velmi dobře ví, jak moc jsme přispěli k tomu, aby se Ukrajina dokázala bránit zrůdné ruské agresi," uvedla na síti X.

Význam návštěvy je velký především vzhledem k tomu, jak důležitou roli ČR hraje v pomoci napadené Ukrajině, míní politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Josef Mlejnek. Odpovídá tomu podle něj návštěva CIA včetně ředitelů všech tří tajných služeb. "Výsledek bohužel není tak úplně na Petru Fialovi, poněvadž další americká pomoc Ukrajině nyní závisí hlavně na postoji (části) amerických republikánů," napsal ČTK.

Jednání zahraničních státníků s ředitelem CIA nejsou podle experta na bezpečnost z Asociace pro mezinárodní otázky a FSV UK Vojtěcha Bahenského úplně běžné, ale ani zcela výjimečné. Pro ČR je důležité udržovat ve zpravodajské oblasti dobré vztahy a vzájemnou důvěru, uvedl pro ČTK. Česko podle něj totiž do značné míry v oblasti zpravodajské činnosti závisí na spolupráci se Spojenými státy, protože na rozdíl od nich nemá kapacity sledovat všechny oblasti světa.

Americký prezident Joe Biden přivítal Fialu v Oválné pracovně Bílého domu v pondělí pozdě večer středoevropského času. S ředitelem CIA Williamem Burnsem před tím předseda vlády hovořil o bezpečnostní spolupráci. Vedle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky ho doprovázeli šéfové Vojenského zpravodajství Jan Beroun a Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimír Posolda.

Bezpečnostní informační služba (BIS) je na základě souhlasu vlády oprávněná spolupracovat s více než stovkou zpravodajských služeb z celého světa. Hlavními oblastmi spolupráce jsou boj proti terorismu, kontrašpionáž, problematika šíření zbraní hromadného ničení, kyberbezpečnost a ochrana utajovaných informací, uvedla BIS ve své výroční zprávě. Její ředitel Koudelka byl v centrále CIA v Langley už před pěti lety s Fialovým předchůdcem Andrejem Babišem (ANO). Převzal tehdy cenu George Teneta, což je nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci.

Zdroje: