Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Při ruském útoku byl poškozen český honorární konzulát v Charkově

Aktualizováno: Při ruském útoku byl poškozen český honorární konzulát v Charkově
Invazi na Ukrajinu zahájilo Rusko minulý týden. O Charkov, po metropoli Kyjevě druhé největší město v zemi, pokračují tvrdé boje (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Při ruském raketovém útoku byl v úterý poškozen honorární konzulát ČR v Charkově.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:16) Česká republika zvažuje kroky vůči Rusku za poškození českého honorárního konzulátu v Charkově. Vyplynulo to z dnešního vyjádření premiéra Petra Fialy při návštěvě královéhradeckého asistenčního centra pro uprchlíky. Uvedl také, že vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou Severoatlantickou aliancí nepřipadá v úvahu. Zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou opakovaně navrhl Západu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Při ruském raketovém útoku byl v úterý poškozen honorární konzulát ČR v Charkově. Na dotaz na případné vyhoštění ruského velvyslance v ČR Fiala konkrétně neodpověděl. Podle něj ČR zvažuje všechny kroky, které má k dispozici, aby dala najevo svůj nesouhlas.

„Prosím o pochopení pro určitou zdrženlivost. Jsme v situaci, která je naprosto neobvyklá. Nedaleko od nás je válka, podporujeme stranu, která čelí nepředstavitelné ruské agresi. Některé kroky, které budeme dělat, nechci komentovat průběžně ani dopředu, a to čistě z toho důvodu, abych neohrozil naše lidi, kteří by ohroženi mohli být,“ řekl Fiala.

Ruská agrese proti Ukrajině nabývá podle něj rozměrů, které překračují nejčernější představy. Západ musí pokračovat v tvrdé reakci, pokračovat v sankcích a dávat Rusku najevo, že Ruskem zvolený postup není cesta. Podle Fialy postup Ruska na Ukrajině snižuje šanci na diplomatické řešení. „To ale neznamená, že bychom se o to neměli snažit,“ řekl Fiala.

„Zřídit bezletovou zónu by znamenalo vstoupit do válečného konfliktu s Ruskou federací, a to NATO neudělá a nemůže to udělat. Fakticky by to znamenalo konflikt nedozírného rozsahu. Cestou, kterou se dá jít a ve výsledku to může nakonec vést k té bezletové zóně, je vybavit Ukrajince odpovídající vojenskou technikou,“ řekl Fiala.

Podle Fialy Česká republika od počátku zastává postoj co nejtvrdších sankcí a rázného postupu vůči Rusku a Česko v tom bude nadále pokračovat.

„Pokud by si někdo myslel, že ustupováním panu Putinovi něčeho dosáhneme a pomůžeme tím Ukrajincům, tak bychom dosáhli pravého opaku. Jsem rád, že EU a NATO dávají najevo rozhodnost a jednotu, za této situace je to nesmírně důležité,“ řekl Fiala.

(10:22, původní zpráva) Při ruském raketovém útoku byl v úterý poškozen honorární konzulát ČR v Charkově. Na svém webu to dnes oznámilo ministerstvo zahraničí. Konzul Oleg Čigrinov i jeho asistent jsou v pořádku a neutrpěli zranění.

„Tlaková vlna rozbila okna budovy konzulátu, míra škod uvnitř prostor úřadu není dosud známa,“ uvedl resort. Náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař dnes telefonicky vyjádřil ruskému velvyslanci v ČR Alexandru Zmejevskému ostrý protest proti útoku.

„ČR důrazně odsuzuje tento podlý čin, který je dalším z důkazů, že Rusko cílí, navzdory svým veřejným prohlášením, i na civilní budovy a civilní obyvatelstvo,“ sdělilo ministerstvo. Ruské jednotky podle něj musí opustit ukrajinské území bez jakýchkoli podmínek.

„Agrese Ruska, která je neopodstatněná a nevyprovokovaná a která zbaběle nevynechává ani ty nejbezbrannější, musí ihned skončit,“ dodala česká diplomacie.

Invazi na Ukrajinu zahájilo Rusko minulý týden. O Charkov, po metropoli Kyjevě druhé největší město v zemi, pokračují tvrdé boje. V noci Rusko zaútočilo na záporožskou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, po čemž vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení požár, který byl později uhašen.

Podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň. Útok odsoudila řada českých politiků včetně premiéra Petra Fialy a ministra zahraničí Jana Lipavského.

Zdroje: