Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Aktualizováno: Operace na Ukrajině jde podle plánu, tvrdí Putin. Podle Kyjeva jsou ruské ztráty značné

Aktualizováno: Operace na Ukrajině jde podle plánu, tvrdí Putin. Podle Kyjeva jsou ruské ztráty značné
Putin v rámci telefonního rozhovoru s francouzským protějškem odmítl zprávy o bombardování ukrajinského hlavního města Kyjeva. Doklady o útocích ruských sil na civilní infrastrukturu na Ukrajině přitom předkládají opakovaně ukrajinské úřady i média | zdroj: Profimedia

Vladimir Putin tvrdí, že ruská vojenská operace jde podle plánu. Podle Kyjeva už ale zemřely tisíce ruských vojáků.

(AKTUALIZOVÁNO, 19:04) Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že „speciální vojenská operace“ na Ukrajině postupuje přesně podle plánu. Ruské vojáky působící v sousední zemi označil za hrdiny. Ve vystoupení přenášeném televizí také Putin vznesl několik obvinění vůči ukrajinským silám, důkazy pro svá tvrzení nenabídl.

Uvedl například, že ukrajinští „nacionalisté“ používají ukrajinské civilní obyvatelstvo jako živé štíty, napsala agentura Reuters. Ukrajinské síly konkrétně obvinil, že v rezidenčních čtvrtích rozmisťují těžkou armádní techniku.

„Chci říct, že speciální vojenská operace postupuje přísně v souladu s harmonogramem, podle plánu. Všechny stanovené úkoly se úspěšně plní,“ citovala Putinova slova ruská agentura TASS.

Západní země, které kvůli rozsáhlé vojenské invazi do sousední země uvalily v posledních dnech na Rusko tvrdé hospodářské sankce, upozorňují, že ruská armáda postupuje jen velmi pomalu a dosud neovládla žádné významné město. Metropole Kyjev, ale také druhé největší město Charkov, jihoukrajinský Mariupol a další místa jsou však pod vytrvalou ruskou palbou a bombardováním.

Invazi na Ukrajinu zahájilo Rusko minulý týden. Své aktivity v zemi označuje za „speciální vojenskou operaci“. a popírá, že útočí na civilní cíle.

V Bělorusku se dnes ke druhému kolu rozhovorů sešly ruská a ukrajinská delegace. Moskva udává, že při bojích zahynulo asi 500 ruských vojáků, podle Kyjeva jsou ale počty obětí v ruských řadách mnohonásobně vyšší.

(16:06, původní zpráva) Ruský prezident Vladimir Putin je velmi odhodlaný pokračovat v tažení na Ukrajině a jeho cílem je ovládnout celou zemi. Uvedl to v prohlášení úřad francouzského prezidenta po telefonátu prezidentů Emmanuela Macrona a Putina. „To nejhorší nás teprve čeká,“ varuje Paříž citovaná agenturou AFP.

„Lžete sám sobě,“ řekl podle médií Macron Putinovi. Státníci spolu hovořili dnes dopoledne hodinu a půl.

Situace na Ukrajině je nadále velmi nepříznivá a ruský prezident Vladimir Putin dál trvá na odzbrojení Ukrajiny a její kapitulaci, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron po dnešním telefonátu se šéfem Kremlu.

Tyto požadavky francouzský prezident považuje za nepřijatelné. Od propuknutí války na Ukrajině už si oba státníci telefonovali potřetí, dnešní hovor trval hodinu a půl, uvedla agentura AFP s odkazem na Elysejský palác. Putin kritizoval Macronův středeční projev k národu a jeho klíčové výroky o dění na Ukrajině.

„Situace v terénu je nepopiratelně velmi nepříznivá. Zdá se zjevné, že Vladimir Putin trvá na svých pozicích, na vůli demilitarizovat Ukrajinu a na její kapitulaci, což je jednoznačně nepřijatelné,“ uvedl Macron. V jednání s Moskvou je podle francouzského prezidenta „potřeba důslednost v principech a v sankcích“, ale zároveň je potřeba usilovat o „mírový dialog“, což Macron pokládá za velmi obtížné.

Putin v rámci telefonního rozhovoru s francouzským protějškem odmítl zprávy o bombardování ukrajinského hlavního města Kyjeva a dalších ukrajinských měst, uvedl web gazeta.ru s odkazem na oficiální stránky Kremlu.

Putin zdůraznil, že cílů vojenské „speciální operace“, jak Rusko válku nazývá, bude dosaženo v každém případě. „Pokusy získat čas protahováním jednání vedou pouze ke stupňování požadavků vůči Kyjevu,“ uvedl Kreml v prohlášení citovaném agenturou DPA.

„Zvlášť bylo zdůrazněno, že při speciální operaci, která jde podle plánu, ruské ozbrojené síly dělají, co je v jejich silách, aby ochránily životy civilního obyvatelstva. Využívány jsou vysoce přesné zbraně výhradně k ničení vojenské infrastruktury. Tvrzení o údajném raketovém ostřelování a bombardování Kyjeva a dalších ukrajinských měst neodpovídají skutečnosti a jsou prvky antiruské dezinformační kampaně,“ uvádí prohlášení Kremlu.

Doklady o útocích ruských sil na civilní infrastrukturu předkládají opakovaně ukrajinské úřady i média, videa a fotografie na internetu ale sdílejí také samotní obyvatelé postižených ukrajinských měst a obcí.

Ruská strana ústy šéfa diplomacie Sergeje Lavrova ocenila francouzskou snahu o zprostředkování jednání v souladu s diplomatickou tradicí této země, píše AFP.

Po telefonátu s Putinem si Macron volal také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Detaily o jejich rozhovoru žádná ze stran nezveřejnila.

Zdroje: