Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Prezidentské volby: Proč je Babiš podle sázkových kanceláří největším favoritem?

Prezidentské volby: Proč je Babiš podle sázkových kanceláří největším favoritem?
zdroj: vojtech.loksa / Shutterstock.com

Andrej Babiš sice ještě dvou kandidaturu na prezidenta oficiálně neoznámil, přesto je hlavním favoritem příštích voleb. Jaké jsou jeho výhody a co bude naopak jeho hlavní překážkou v cestě na Hrad?

Nejpozději za rok čeká české voliče v pořadí už třetí přímá volba prezidenta. Vítěz dvou předchozích voleb, Miloš Zeman, už podle Ústavy kandidovat nemůže, takže je jasné, že na Pražském hradě usedne někdo úplně nový. Kdo to bude? Podle průzkumů mají příští prezidentské volby jednoho velkého favorita. Bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš má v rukou hned několik silných karet, přímá volba ho ale zároveň také může do velké míry limitovat.

Přestože je podle odborníků i kurzů, které na prezidentské volby vypsaly sázkové kanceláře, Babiš favoritem, je nutné také dodat, že předseda ANO ještě oficiální kandidaturu neohlásil. Bývalý premiér zatím říká, že své rozhodnutí oznámí až v září 2022 a záležet bude především na názoru jeho rodiny.

Na druhou stranu už ale Andrej Babiš naplno rozjíždí neoficiální prezidentskou kampaň. Na konci loňského roku představil luxusní obytný vůz, se kterým plánuje objíždět zemi a setkávat se s občany. Času na to bude mít dost, aktuálně je z něj jen řadový opoziční poslanec bez jakékoliv funkce ve výborech. Nová vláda a její očekávané nepopulární kroky Babišovi zřejmě do kampaně poskytnou dostatek munice a u váhajících voličů navíc může pomoct i setrvalá podpora ze strany současného prezidenta.

O Babišově případném úspěchu či neúspěchu ale rozhodne především kvalita ostatních kandidátů v prezidentské volbě. Miloš Zeman před čtyřmi roky těžil z toho, že se mu ve volebním souboji nepostavila žádná opravdu výrazná osobnost, a Babišovi se v tomhle ohledu zatím žádná vážná konkurence také nerýsuje. Jeho největším soupeřem je v současnosti podle průzkumů generál Petr Pavel, kterému se pro jeho nevýraznost už nyní přezdívá generál Drahoš. Jak se ukázalo před sněmovními volbami, zdatným soupeřem by Babišovi mohl být předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan, nový ministr vnitra ale prezidentskou kandidaturu v roce 2023 vyloučil.

Největší překážkou v cestě na Hrad je tak pro Babiše v tuhle chvíli dvoukolový systém prezidentské volby, respektive její druhé kolo. Že by šéf ANO neměl velký problém postoupit z prvního kola, o tom asi nikdo nepochybuje. K tomu by mu mělo stačit i pevné voličské jádro jeho hnutí. Ve druhém kole ale Babiš musí získat přes padesát procent hlasů a na to samotné hlasy voličů ANO stačit nebudou. Uspět ve druhém kole bude ale pro tak polarizujícího politika mnohem těžší a Babiš bude muset na svých cestách obytným vozem přesvědčit i některé své současné odpůrce.

Zdroje:
Inzerce