Dnes je sobota 27. července 2024., Svátek má Věroslav
Počasí dnes 13°C Polojasno

Prezidentská kancelář bude mít příští rok na výdaje o 62 milionů korun více

Prezidentská kancelář bude mít příští rok na výdaje o 62 milionů korun více
Petr Pavel | zdroj: Profimedia

Kancelář prezidenta republiky (KPR) bude mít v rozpočtu na příští rok na výdaje 487 milionů korun, což je zhruba o 62 milionů korun více než letos. Návrh jejího rozpočtu dnes schválil sněmovní rozpočtový výbor. Za zvýšením výdajů stojí především výdaje na zabezpečení areálu Hradu a nově zavedené odvody pojistného placeného zaměstnavatelem z platu prezidenta a renty bývalých prezidentů.

Rozpočet Hradu patří mezi vybrané rozpočtové kapitoly, kterým návrh základních ukazatelů rozpočtu na následující rok stanoví sněmovní rozpočtový výbor. Vláda je pak beze změn zapracuje do návrhu celkového rozpočtu, který předloží Sněmovně koncem září.

Správa Pražského hradu má podle návrhu prezidentského rozpočtu dostat investiční dotaci 60 milionů korun na vybudování ostrahy areálu Hradu. Potřebu vybudování takzvaného Velkého perimetru stanovila podle materiálu Hradní stráž. Zahrnovat bude komplex elektronických prvků střežení vnějšího obvodu areálu Hradu.

Na odvody pojistného z platu hlavy státu a z renty bývalých prezidentů má směřovat 1,8 milionu korun. Novinku zavedl loni schválený vládní konsolidační balíček. V případě odvodu z platu současné hlavy státu, kterou je od loňska Petr Pavel, jde asi o 1,4 milionu korun. Z rent pro bývalé prezidenty Václava Klause a Miloše Zemana je plánován odvod 405.000 korun.

Rozpočet Hradu zahrnuje rozpočty samotné prezidentské kanceláře, Správy Pražského hradu a Lesní správy Lány. Na straně příjmů plánuje KPR odvést do státního rozpočtu 100.000 korun. Jde hlavně o poplatky za kopírování archivních dokumentů.

Na platy zaměstnanců samotné KPR má jít stejně jako letos 112 milionů korun a jejich počet zůstane stejný jako letos, tedy 162. Uvnitř rozpočtu přidá Hrad 34 milionů na platy zaměstnanců Správy Pražského hradu. Hrad upozorňuje, že jejich platy jsou dlouhodobě pod celostátním průměrem. Letos by měl jejich průměr například činit 27.496 korun. Správa podle podkladů nemůže nabídnout zaměstnancům dostatečně zajímavé odměny. Zaměstnávat má stejně jako letos 258 lidí.

Na investice v samotné kanceláři prezidenta má jít 112 milionů korun, což je proti letošku nárůst o zmíněných 60 milionů. Správa Pražského hradu má mít na investice téměř 99 milionů a Lesní správa Lány 13 milionů korun.

Loni vynaložila prezidentská kancelář zhruba o 44 milionů korun méně, než jí přidělil schválený státní rozpočet. Zatímco k dispozici měla téměř 432 milionů, konečný účet byl na 387 milionů. Stál za tím hlavně nižší objem investičních dotací Lesní správě Lány a Správě Pražského hradu. Hrad také podle podkladů pro členy výboru ušetřil například na nákup služeb asi tři miliony korun. Šlo mimo jiné o poštovní služby, poradenské, konzultační a právní služby. Méně peněz vydal i za školení a další služby jako ty spojené s protokolárními akcemi nebo zdravotní péčí o prezidenta. Víc peněz ale musel Hrad vydat za tlumočnické a překladatelské služby, fotografické práce a služby spojené s vrcholnými návštěvami.

Zdroje: