Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Přestaňte se bát, vzkázala Cimanouská Bělorusům. V Polsku chce pokračovat v kariéře

Přestaňte se bát, vzkázala Cimanouská Bělorusům. V Polsku chce pokračovat v kariéře
Olympionička Kryscina Cimanouská přiletěla do Varšavy z Tokia ve středu večer. Doufá, že bude moci v Polsku zůstat, pokračovat ve sportovní kariéře a její muž Arseň Zdanevič si tam najde práci | zdroj: AFP PHOTO /Florian SCHROETTER/BKA

Běloruská běžkyně Kryscina Cimanouská se z olympijských her v Tokiu v obavách z represí odmítla vrátit do vlasti poté, co veřejně kritizovala běloruské sportovní funkcionáře. Do Varšavy přiletěla z Tokia ve středu večer.

Sportovkyně doufá, že bude moci v Polsku pokračovat ve sportovní kariéře, ale definitivně se rozhodne, až se v polském exilu setká se svým manželem. Na tiskové konferenci ve Varšavě dnes rovněž řekla, že Polsko si vybrala po diskusi s rodiči, jelikož by za ní časem mohli přijet.

Atletka dnes zároveň připustila, že má obavy o rodiče, kteří zůstali ve vlasti. „Hlavně proto, že můj otec je nemocný a má problémy se srdcem. Jeho zdravotní stav se rozhodně zhoršil. Mluvila jsem s nimi, říkali, že je vše v pořádku. Doufám, že se jim nic zlého nestane,“ uvedla podle serveru Onet.pl. Na tiskové konferenci také řekla, že její manžel je na cestě do Polska.

Olympionička doufá, že bude moci v Polsku zůstat, pokračovat ve sportovní kariéře a její muž Arseň Zdanevič, jenž rovněž dostal polské humanitární vízum, si tam najde práci. Pokud jde o její eventuální politický azyl, tak prý ještě nezvážila všechny své možnosti.

Čtyřiadvacetiletá sprinterka se s běloruskými funkcionáři dostala do konfliktu, když na sociálních sítích kritizovala vedení běloruského olympijského týmu. Reprezentační trenér a funkcionář ji poté údajně nutili, aby se z japonské metropole předčasně vrátila do vlasti. Cimanouská se místo toho v neděli obrátila na letišti v Tokiu na japonskou policii, požádala o ochranu a poté na polské ambasádě o humanitární vízum. Azyl jí nabízela také Česká republika.

„Když jsem byla v olympijské vesnici, jeden z trenérů našeho týmu mi řekl, že musím oznámit, že jsem zraněná. Pokud to neudělám, mohla bych mít doma problémy,“ popsala dnes sportovkyně. „Telefonovala mi pak babička a říkala, že se nemůžu vrátit, protože v televizi se už nesou 'zlé řeči' mimo jiné o tom, že mám psychické problémy a mohla bych skončit v nemocnici,“ poznamenala dnes Cimanouská.

Zároveň podle polských médií prohlásila, že její spory se zástupci sportovního svazu se týkaly pouze sportovní otázek. „Nesnažila jsem se to nijak spojovat s politikou. Takže to, co se stalo, mě hodně zaskočilo,“ nechala se slyšet. „Chci říci Bělorusům, aby se přestali bát,“ prohlásila rovněž.

Bělorusko tvrdí, že Cimanouská byla z národního týmu vyřazena kvůli svému psychickému stavu. Ona sama už dříve BBC řekla, že žádnými psychickými problémy netrpí.

Zdroje: