Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Rusové budou prezidenta volit 17. března; Putin zatím kandidaturu neoznámil, vítězství má ale jisté

Rusové budou prezidenta volit 17. března; Putin zatím kandidaturu neoznámil, vítězství má ale jisté
Vladimir Putin na setkání s Muhammadem bin Salmánem | zdroj: Profimedia

Prezidentské volby se v Rusku uskuteční 17. března příštího roku, odhlasovala dnes Rada federace, horní komora ruského parlamentu. Prezident Vladimir Putin ještě oficiálně svou kandidaturu neoznámil, ale všeobecně se předpokládá, že se tak stane v příštích dnech.

Březnové volby umožní jednasedmdesátiletému Putinovi zajistit si setrvání u moci přinejmenším do roku 2030. Spolupracovníci uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného zareagovali na vyhlášení termínu voleb spuštěním internetové kampaně, která má Rusy přesvědčit, aby hlasovali pro kohokoliv jiného a předvedli, že „Rusko už Putina nepotřebuje“.

Změny v ústavě, které Putin dříve prosadil, mu umožňují ucházet se o dva další šestileté mandáty v čele země.

Po nastolení tuhé kontroly nad ruským politickým systémem je Putinovo vítězství téměř jisté. Známí opoziční představitelé, kteří by s ním mohli soupeřit ve volbách, jsou buď ve vězení, nebo emigrovali, většinu nezávislých médií úřady zakázaly. Podle nezávislých průzkumů se zdá, že ani nákladná a zdlouhavá válka proti Ukrajině, ani neúspěšná vzpoura vůdce žoldnéřů Jevgenije Prigožina loni v létě neovlivnily Putinovu vysokou popularitu a míru, do jaké ruská veřejnost jeho kroky schvaluje.

„Toto rozhodnutí fakticky znamená zahájení předvolební kampaně,“ prohlásila po stanovení data voleb předsedkyně horní komory parlamentu Valentina Matvijenková.

Uvězněný opoziční vůdce Navalnyj a jeho spolupracovníci na sociálních sítích vyzvali k agitaci proti Putinovi ve stovce dní, které do voleb zbývají. Lidé by pak podle nich měli nakonec hlasovat proti favoritovi, tedy podpořit libovolného jiného kandidáta.

„Pro Putina budou volby v roce 2024 referendem schvalujícím jeho počínání, schvalujícím válku (proti Ukrajině). Rusko by si mělo 17. března uvědomit, že většina si nepřeje vidět Putina v čele země,“ uvedl Navalného Fond boje proti korupci, který ruské úřady zakázaly jako „extrémistickou“ organizaci. Organizátoři kampaně proti Putinovi vzkázali, že si dobře uvědomují, že výsledky voleb budou zfalšovány, ale za svůj úkol pokládají všem ukázat, že „Rusko už Putina nepotřebuje“.

Putin navštívil SAE a Saúdskou Arábii

Putin ve středu navštívil Spojené arabské emiráty (SAE) a Saúdskou Arábii, kde měl na programu jednání o bilaterální spolupráci, mimo jiné v energetice, či o válce Izraele s palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy. Tento konflikt označil už dříve Putin za selhání americké diplomacie a nabídl se v něm jako prostředník. Podle analytiků chce Putin cestou na Blízký východ též demonstrovat, že Západu nevyšla snaha izolovat Moskvu sankcemi zavedenými na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Putina v Abú Zabí přijal prezident Muhammad bin Zajd Nahaján, který ho nazval „drahým přítelem“. „SAE jsou největším ruským obchodním partnerem v regionu,“ řekl v Abú Zabí Putin. Se svým protějškem jednal o spolupráci v energetickém průmyslu a pokročilých technologiích.

V metropoli Saúdské Arábie se Putin setkal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem, jemuž poděkoval za pozvání a uvedl, že ho původně očekával v Moskvě. „Ale plány se změnily,“ řekl Putin bez dalších podrobností.

Po zahájení invaze na Ukrajině loni v únoru Putin omezil cesty do zahraničí, letos také kvůli zatykači, který na něj kvůli zavlečení ukrajinských dětí do Ruska vydal Mezinárodní trestní soud (ICC). SAE ani Saúdská Arábie, stejně jako Rusko či USA, jurisdikci soudu neuznávají.

Agentura AP připomněla, že v Dubaji (SAE) se v tyto dny koná klimatická konference OSN, které se Rusko účastní. Konference se koná podle AP na území se speciální jurisdikcí OSN a není jasné, zda by návštěva konference mohla pro Putina znamenat riziko zadržení kvůli zatykači, který vydal ICC. 

Zdroje: