Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

'Před soud se všemi těmi imperialisty,' hřímá venezuelský vůdce

'Před soud se všemi těmi imperialisty,' hřímá venezuelský vůdce
Maduro požaduje soud pro "imperialisty" | zdroj: Profimedia

Venezuelský prezident Nicolás Maduro požaduje soud pro "imperialisty" za válečné zločiny. Na svůj seznam "vrahů" zařadil mimo jiné bývalého španělského premiéra Josého Maríu Aznara. 

Maduro chce po parlamentu, aby zřídil výbor pro lidská práva, který pak požene před soud "všechny ty imperialisty, kteří bombardovali Libyi, Irák a Sýrii a zničili bratrské země".

Mezi domnělými válečnými zločinci se ocitl i španělský expremiér. "Aznar je vrahem, následníkem Frankova fašismu, a měl by stanout před mezinárodním trestním tribunálem," prohlásil Maduro na demonstraci proti americkým sankcím v Caracasu.

"Bývalý premiér Aznar byl vrah, protože lhal a podporoval lži (amerického prezidenta) George Bushe – lži, které se staly hlavní hybnou sílou tažení v Iráku a bombardování iráckého národa v roce 2003. V důsledku této imperialistické války zemřelo 1,2 milionu Iráčanů," citoval Madura list Venezuela Al Día.

Protesty v Caracasu vyvolalo rozhodnutí amerického Senátu, který dal zelenou zákonu zakazujícímu vydávání víz představitelům venezuelského režimu, kteří se měli dopustit porušování lidských práv během nepokojů ve Venezuele na počátku letošního roku.

Maduro je přesvědčen, že cílem sankcí je vyvolání vojenského převratu v jeho zemi. Převrat podle něj organizuje americké velvyslanectví. 

Zdroje:
Vlastní