Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Jeb Bush bude kandidovat na prezidenta USA

Jeb Bush bude kandidovat na prezidenta USA
Bývalý guvernér Floridy a syn a bratr bývalých prezidentů Jeb Bush | zdroj: Profimedia

Dlouho očekávané se stalo skutkem. Jeb Bush oznámil na Facebooku, že bude kandidovat v prezidentských volbách v roce 2016. O případné kandidatuře tohoto oblíbence republikánů, bývalého guvernéra Floridy se spekuluje už dlouho. V případě, že bych v Bílém domě skutečně zasedl, byl by už třetí z rodiny - prezidentem byl jeho otec George H. W. Bush (1989-1993) a starší bratr George W. Bush (2001-2009).

Bush sice opatrně oznámil, že se bude myšlenkou kandidatury jen aktivně zabývat, již však hodlá dát dohromady volební výbor, shromáždit příznivce a shánět peníze na kampaň. Formální oznámení kandidatury je pak už jen oficialitou.

S Jebem Bushem tak vstupuje do republikánských primárek o prezidentskou nominaci těžká váha. V souvislosti s kandidaturou se zatím mluví zejména o senátorech Tedu Cruzovi a Randu Paulovi, kteří jsou však spíše do počtu a jde jim hlavě o širší sebeprezentaci. Do hry se překvapivě vrací také bývalý guvernér Mitt Romney, který v roce 2012 prohrál s Barackem Obamou. Očekává se, že republikánský nominant se ve finále utká s Hillary Clintonovou. I u demokratů však ještě může dojít k zajímavému vývoji.

Jedenašedesátiletý Jeb Bush byl guvernérem Floridy v letech 1999-2007 a jako první byl zvolen i na druhé funkční období. Poprvé kandidoval - neúspěšně - u v roce 1994. Spekulace o jeho prezidentských ambicích se notoricky objevují s každými volbami. Protože Bush umí španělsky a za manželku má Hispánku, těší se velké podpoře u této minority. Z jeho floridské vlády se zdůrazňují reformy vzdělávacího systému a pozornost věnovaná životnímu prostředí.

Bushe samozřejmě podporuje celá jeho rodina, je ovšem otázka, zda mu to nebude spíš na škodu. Může na něj dopadnout i odlesk aktuálního skandálu kolem praktik CIA, které rozbujely za vlády jeho bratra. Naopak s financováním kampaně mít problémy určitě nebude.

Zdroje:
Vlastní