Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Před 25 lety zabil blesk při utkání všech jedenáct domácích fotbalistů

Před 25 lety zabil blesk při utkání všech jedenáct domácích fotbalistů
Ilustrační snímek (bouřka nad jihoafrickou Pretorií) | zdroj: Profimedia

Je známá řada případů, kdy blesk zranil či zabil fotbalisty přímo na hřišti. Událost, od níž dnes uplynulo 25 let, ovšem všechny ostatní zřejmě předčí svou tragičností a bizarností.

Pětadvacátého října 1998 se v Demokratické republice Kongo odehrála sportovní tragédie. Ve východní provincii Kasai hrál domácí fotbalový klub Bena Tshadi s hostujícím klubem Basanga nerozhodně 1:1, když na hřiště z čistého nebe udeřil blesk.

Podle zprávy místních novin L’Avenir „blesk během fotbalového zápasu zabil najednou 11 mladých lidí ve věku od 20 do 35 let“. Podivné však bylo, že všech 11 mrtvých na sobě mělo stejný dres. Blesk zkrátka zabil všechny hráče z Bena Tshadi, zatímco hráči Basangy vyvázli z této katastrofy jako zázrakem víceméně jen s leknutím. Noviny dále uvedly, že zraněno bylo dalších asi 30 lidí.

Byla za tím černá magie? Byť se to zdá k nevíře, mnoho týmů ve střední a západní Africe si údajně najímá čaroděje, kteří mají za úkol před zápasem proklít soupeře. A tak byli přeživší hráči obviněni, že za smrtí jedenáctky z Bena Tshadi jsou jejich šamani, takže jim nezbylo než před rozzuřenými soupeřovými fanoušky kvapem vyklidit pole.

Později se zjistilo, že hráči domácího týmu měli na kopačkách kovové kolíky, zatímco hosté plastové. To by možná leccos vysvětlovalo, nicméně celou zprávu je třeba brát s určitou rezervou. Informace deníku L'Avenir nebyla nikdy oficiálně potvrzena, protože velká část oblasti byla zasažena občanskou válkou. K zápasu nejsou známy ani žádné další podrobnosti, dokonce se rozcházejí i informace o tom, který ze dvou klubů byl domácím, a který hostujícím mužstvem.

To ovšem nic nemění na skutečnosti, že blesk je pro venkovní sporty hrozbou – zvlášť ve střední Africe. Ještě donedávna bylo konžské Kabare místem s nejčastějším úderem blesků, než jej z pomyslného trůnu sesadilo venezuelské jezero Maracaibo. Přesto v žebříčku deseti světových lokalit s největším výskytem blesků figuruje šest míst ve východním Kongu.

Zdroje:
Vlastní, The Guardian