Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Aktualizováno: Izrael pozastavil vydávání víz představitelům OSN a Guterrese vyzval, aby ihned odstoupil

Aktualizováno: Izrael pozastavil vydávání víz představitelům OSN a Guterrese vyzval, aby ihned odstoupil
Gilad Erdan | zdroj: Profimedia

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval generálního tajemníka této světové organizace Antónia Guterrese, aby okamžitě odstoupil z funkce. Vystupňoval tak izraelskou kritiku za Guterresova úterní slova, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci trpěli 56 let „dusivou okupací“. Dnes ráno velvyslanec uvedl, že Izrael kvůli výrokům pozastavil vydávání víz představitelům OSN. Guterres později uvedl, že utrpení Palestinců neospravedlňuje útoky Hamásu.

Guterres v Radě bezpečnosti útoky palestinských radikálů, které si 7. října vyžádaly na 1400 životů, tvrdě odsoudil jako „strašné“, zároveň ale poznamenal, že se „nestaly ve vzduchoprázdnu“. „Palestinci byli 56 let vystaveni dusivé okupaci. Viděli, jak jim neustále zabírají půdu osadníci, a byli sužováni násilím, jejich ekonomika byla utlumená, byli vysídlováni a jejich domy byly ničeny. Naděje na politické řešení jejich tíživé situace zmizely,“ uvedl také.

„Pane generální tajemníku, v jakém světě to žijete?,“ zeptal se v reakci v Radě bezpečnosti Guterrese izraelský ministr zahraničí Eli Kohen.

Podle izraelského tisku se dnes Guterres snažil své výroky mírnit. „Pocit křivdy palestinského lidu nemůže odůvodnit hrozné útoky (hnutí) Hamás,“ napsal Guterres na sociální síti X. „Tyto strašné útoky nemohou ospravedlnit kolektivní trest pro palestinský lid,“ uvedl dále Guterres.

Izraelský velvyslanec blízkovýchodní země pak na X napsal, že generální tajemník, který „projevuje pochopení pro kampaň masového vraždění dětí, žen a starců“, nemůže vést OSN. „Vyzývám ho, aby okamžitě rezignoval,“ podotkl také s tím, že s lidmi, kteří projevují soucit se zvěrstvy Hamásu, nemá cenu mluvit.

Dnes ráno Erdan uvedl, že Izrael neudělí nová víza představitelům OSN, píše server The Times of Israel. „Již jsme odmítli poskytnout vízum zástupci generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Martinu Griffithsovi,“ uvedl Erdan. Dodal, že nastal čas „udělit lekci“ zástupcům OSN.

Už v úterý proto podle serveru listu Haarec tlačil ministr Kohen na izraelské rodiny, jejichž příbuzné Hamás unesl, aby se s Guterresem nescházely. Některé tak ale přesto učinily.

Na Izrael, který Pásmo Gazy, z něhož Hamás útočil, masově bombarduje, apeloval ve vyjádření na serveru Medium také bývalý americký prezident Barack Obama, jenž taktéž tvrdě zkritizoval „hrozivý útok“ Hamásu. „Při bombardování Gazy již zahynuly tisíce Palestinců, mezi nimi mnoho dětí. Statisíce lidí byly vyhnány ze svých domovů. Rozhodnutí izraelské vlády odříznout zajaté civilní obyvatelstvo od potravin, vody a elektřiny hrozí nejen zhoršením narůstající humanitární krize, ale mohlo by dále zatvrdit postoje Palestinců na celé generace, oslabit celosvětovou podporu Izraele,“ je přesvědčen Obama.

Hamás nejsou teroristé, jen brání svou zemi, řekl turecký prezident Erdogan

Palestinské hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu, kteří chrání svou zemi. Dnes to v proslovu k poslancům své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan také oznámil, že zrušil své plány na návštěvu Izraele, který znovu ostře kritizoval za údery na Pásmo Gazy. Vyzval také k zastavení útoků na izraelské území.

„Hamás není teroristickou skupinou, je skupinou bojovníků za osvobození, kteří brání svou zemi,“ řekl turecký prezident. Erdogan také uvedl, že Turecko nemá problém s existencí státu Izrael a vůči tomuto státu nemá ani žádný historický dluh.

Erdogan vyzval Izrael, aby zastavil své údery na Pásmo Gazy i budování osad na Západním břehu Jordánu. „Nenajdete žádný další stát, jehož armáda si počíná s takovou nelidskostí,“ řekl turecký prezident. Útoky na území Izraele musí rovněž přestat, uvedl.

Turecko a Izrael se před útokem hnutí Hamás na izraelském území na začátku říjnu sbližovaly. Erdogan se v září setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem na okraji Valného shromáždění OSN. Dnes Erdogan oznámil, že ruší veškeré plány na návštěvu Izraele a že Netanjahu zneužil jeho důvěry. „Vztahy se mohly vyvíjet jinak, což už se bohužel nestane,“ uvedl Erdogan.

Erdogan také zopakoval svůj názor, že napětí mezi Izraelem a Palestinci zvyšují „aktéři mimo region“. Nikoho konkrétního však nezmínil. Izrael by podle něj měl více jednat o své bezpečnosti s okolními státy. Podle tureckého prezidenta by měl vzniknout systém mezinárodní záruk pro Palestince a jejich budoucí stát i pro Izrael.

Západní země, mezi kterými je i řada tureckých spojenců z NATO, Erdogan kritizoval, že oplakávají jen izraelské oběti a Palestinci jsou jim lhostejní. Západní země se podle něj chovají pokrytecky, když burcují svět na pomoc Ukrajině, ale mlčí k civilním obětem v Pásmu Gazy.

Erdogan od začátku stávajícího konfliktu mezi hnutím Hamás a Izraelem silně kritizuje Tel Aviv. Turecký prezident naznačil, že podle jeho názoru se Izrael chová jako teroristická organizace. V Turecku se také konaly početné demonstrace na podporu Palestincům.

Zdroje: