Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pražské nemocnice doporučují kvůli covidu nosit respirátor, ve Znojmě už je povinný

Pražské nemocnice doporučují kvůli covidu nosit respirátor, ve Znojmě už je povinný
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vedení pražských nemocnic doporučují návštěvníkům, aby kvůli nemoci covid-19 nosili respirátory nebo roušky a dodržovali další hygienická opatření, jako je například dezinfekce rukou. Na některých odděleních nemocnic je jejich nošení už povinné. Ochranu cest doporučují či nařizují rovněž nemocnice v ostatních krajích a městech. S okamžitou platností nařídila všem zaměstnancům používat respirátory Nemocnice Znojmo. Od úterý ochranu dýchacích cest žádá i od lidí, kteří budou do nemocnice přicházet, ať už jsou to pacienti nebo doprovod.

Šíření nákazy novým typem koronaviru v Praze zrychluje. Minulý týden v pátek testy za uplynulý týden potvrdily 3026 nových případů, o pětinu více než za předchozích sedm dní. Ze čtyř na šest vzrostl i počet úmrtí lidí s koronavirem.

„Zavedli jsme nošení roušek na obou urgentních příjmech, pacientům jsou na místě k dispozici. Na ostatních klinikách je to v rovině doporučení,“ uvedla mluvčí nemocnice v Motole Pavlína Danková. V Nemocnici Na Františku v Praze 1 zavedli minulý týden ve čtvrtek povinnost používat ochranu dýchacích cest pro pacienty na urgentním příjmu a pro návštěvy pacientů na lůžkových odděleních. Povinné nošení respirátoru zatím nezavedla Nemocnice na Bulovce, ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) na Karlově náměstí aktuálně platí neomezený režim návštěv. „S ohledem na zhoršující se covidovou situaci však prosíme všechny o dodržování základních hygienických pravidel, to jest mytí či dezinfekci rukou, a důrazně doporučujeme nošení ochrany dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách,“ sdělila mluvčí VFN Marie Heřmánková.

Neomezený režim návštěv platí ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Krči. Výjimkou jsou např. oddělení JIP, geriatrie či lůžka onkologicky nemocných. Zakrytá ústa a nos by měli mít také lidé, kteří přijdou do Nemocnice Na Homolce.

Denní počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem postupně rostou od začátku června. Za celý minulý týden testy odhalily téměř 16 000 nově nakažených, o týden dřív jich bylo asi o 5000 méně. Za nárůstem počtu případů během letních měsíců jsou nakažlivější submutace koronavirové varianty omikron. Reálný počet nakažených, o kterých se neví, je podle odhadů několikanásobně vyšší.

V neděli v Česku přibylo 342 nových případů koronaviru, což je v mezitýdenním srovnání asi o třetinu víc. K tomu ministerstvo zdravotnictví za uplynulý den eviduje stovku podezření na opakovanou nákazu. Hospitalizovaných s potvrzenou nákazou bylo v neděli téměř 700, v těžkém stavu je 27 pacientů.

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku od 1. března 2020 bylo v zemi potvrzeno téměř 3,97 milionu případů nákazy koronavirem, k tomu ministerstvo eviduje přes 279 000 podezření na opakovanou nákazu. Od začátku epidemie zemřelo 40 390 lidí s covidem-19, za posledních sedm dní to bylo 28 lidí. Tyto údaje se mohou kvůli dodatečnému nahlašování ještě měnit.

Plně naočkováno proti nemoci covid-19 bylo v Česku přes 6,88 milionu lidí a asi 4,26 milionu lidí dostalo první posilující dávku vakcíny. Od minulého pondělí se lidé mohou nechat očkovat i druhou posilující dávkou, za první týden si pro ni přišlo přes 21 000 lidí.

NS potvrdil trest pro pořadatele demonstrace v Brně, který vyzýval k násilí

Nejvyšší soud odmítl dovolání Davida Tesaře ze sdružení Manifest.cz a potvrdil jeho trest 180 hodin veřejně prospěšných prací. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného na jeho internetových stránkách. Tesař dostal trest za to, že loni v březnu při demonstraci proti vládním protikoronavirovým opatřením na Zelném trhu v Brně vyzýval k násilí na úřednících a komunálních politicích. Nejvyšší soud jeho dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné.

Sdružení Manifest.cz, které je v současnosti podle svých stránek politickou stranou, pořádalo loni v březnu demonstraci pod názvem „Máme toho dost“ proti vládním opatřením zavedeným kvůli pandemii koronaviru. Po dvaceti minutách konání tajemník městské části Brno-střed demonstraci rozpustil kvůli nedodržování vládních nařízení. David Tesař, který je nyní předsedou strany, pak z pódia vyzval demonstrující: „Vy víte, kde ti vaši úředníci bydlí. Vy víte, kde ti vaši politici bydlí. Vy víte, kde je máte najít. A tady už budeme potřebovat jít opravdu do toho odporu. Najdi si svýho politika, najdi si svýho úředníka a dejte jim do držky!“ Svou výzvu pak ještě jednou zopakoval a dodal: „Musíte si najít starostu, musíte si najít toho úředníka a musíte po něm jít.“

Městský soud v Brně tento projev loni na podzim vyhodnotil jako přečin podněcování k trestnému činu a Tesařovi uložil trest 180 hodin veřejně prospěšných prací. Rozhodnutí potvrdil i Krajský soud v Brně.

Tesař podal dovolání k Nejvyššímu soudu a mimo jiné argumentoval tím, že svá slova nemyslel doslovně a jednal pod emočním tlakem, který vyvolalo rozpuštění demonstrace. Tuto argumentaci ale soud odmítl.

„Tato slova byla pronášena v prostředí, které po rozpuštění demonstrace bylo zmítáno emocemi, neboť toto opatření nebylo ze strany demonstrantů pozitivně vnímáno. Toho obviněný využil a pobízel přítomné ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví, jenž spočívá v tom, že pachatel jinému ublíží na zdraví, což lze dovodit ze slov ‚dejte jim do držky‘, která jsou výslovnou výzvou k tomu, aby byla jiným osobám způsobena fyzická újma v podobě ublížení na zdraví,“ stojí v usnesení.

Zdroje: