Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Pražské arcibiskupství chce za 100 milionů prodat Jindřišskou věž

Pražské arcibiskupství chce za 100 milionů prodat Jindřišskou věž
Jindřišská věž | zdroj: Profimedia

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu. Novinářům to dnes řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Uvedl, že arcibiskupství chce věž Praze prodat za 100 milionů korun. Čeká podle něj na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Pražský radní Adam Zábranský (Piráti) následně ČTK sdělil, že hlavní město nyní čeká na znalecký posudek ceny Jindřišské věže, a teprve pak o případné koupi rozhodne. Praha nikdy arcibiskupství nedala závaznou nabídku na odkup Jindřišské věže za 100 milionů korun, dodal. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.

Peníze, které by těmito prodeji mělo arcibiskupství získat, by měly jít do církevního školství. Arcibiskupství má v plánu především rekonstrukci Arcibiskupského gymnázia za 150 milionů korun a výstavbu logopedické školy v Klecanech, jejíž náklady se odhadují na 400 milionů korun.

Arcibiskupství nabídlo Jindřiškou věž v centru města k prodeji koncem loňského roku, věž podle něj nemá význam pro věřící, je především turistickou památkou. Prodej je součástí zefektivnění hospodaření církve s výhledem na dobu, kdy přestane od státu dostávat příspěvek na svou činnost. Arcibiskupství věž nabízelo k prodeji původně za 75 milionů korun. Zájemců bylo hodně, arcibiskupství vyhodnotilo nabídku Prahy jako nejlepší. Cena, kterou nabídlo hlavní město, byla jedna z nejvyšších, řekl dnes ČTK generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík.

Věž podle dřívějšího vyjádření arcibiskupství vyžaduje na opravách investici asi 20 až 30 milionů korun. Dlouhodobý nájemce budovu zhodnotil, před dvěma desítkami let byla ve věži provedena vestavba vnitřního prostoru, na kterou jsou posazena jednotlivá podlaží. Památka je dlouhodobě v pronájmu společnosti Jindřišská věž. Smlouva o nájmu z roku 2000 byla uzavřena na dobu určitou do konce roku 2044.

Informace, které se dnes objevily v médiích, označil pražský radní Zábranský za fabulace. Na stomilionovou nabídku podle něho nikdy nedošlo. „Městská společnost Trade Centre Praha (TCP) nám ještě nedodala posudek na cenu obvyklou, měl by být hotový do konce září, žádnou závaznou nabídku jsme tedy arcibiskupství nepředkládali,“ uvedl dnes Zábranský. Posudek měl být podle něho původně již hotový, bohužel se ale TCP nepodařilo získat veškeré relevantní informace o vestavbě, která v Jindřišské věži je. „Proto předpokládám, že ve znaleckém posudku bude upozornění znalce, že nebyl schopen vyhodnotit dopad technických parametrů vestavby na cenu obvyklou,“ uvedl radní.

Jakmile bude posudek hotov, projedná jej magistrátní koalice a rozhodne, zda město chce arcibiskupství nabídnout odkup věže za cenu stanovenou znalcem. „Pokud se rozhodneme pro variantu ano, bude pak záležet na arcibiskupství, jestli nabídku přijme. Pokud ne, opět budeme muset na koaliční úrovni projednat, zda si chceme koupit nemovitost za výrazně vyšší cenu, než je cena obvyklá. Neumím předvídat, jak naše koaliční diskuse k této věci dopadnou,“ dodal Zábranský.

Hotel Clara Futura vznikl přestavbou zámku 

Hotel Clara Futura v Dolních Břežanech vznikl přestavbou zámku, který byl téměř 300 let majetkem arcibiskupství pražského až do znárodnění. Po restitucích ho církev dostala zpět ve špatném stavu a za 250 milionů korun ho v letech 2015 až 2018 rekonstruovala. Provoz hotelu byl ztrátový. Podle informací z dnešní tiskové konference hotel kupuje od arcibiskupství současný nájemce, investiční fond Investika.

„S arcidiecézí spolupracuje na různých projektech a v objektu zůstala jediným solidním nájemcem i v těžších dobách během covidové pandemie. Prodejem komplexu jsou naplněna ustanovení z nájemní smlouvy a objekt bude i nadále sloužit jako butikový hotel obdobného typu. Obě strany se také dohodly na pokračování fungování místní kaple,“ uvedlo arcibiskupství.

Pražské arcibiskupství založilo v roce 2020 Nadaci sv. Ludmily. Pomocí příjmů z nadace financuje dva zmíněné projekty, rekonstrukci gymnázia a výstavbu logopedické školy. Ta má navázat na současnou logopedickou školu Don Bosco, která kapacitně nestačí. Výstavba nové školy by měla začít na jaře 2024. Arcibiskupství pražské zřizuje 14 škol a školských institucí. Vedle toho je v pražské arcidiecézi 17 školských zřízení jiných církevních zřizovatelů.

Katolická církev se plánováním investic připravuje na dobu, kdy od roku 2030 nebude dostávat příspěvek od státu na svoji činnost. Pražské arcibiskupství uvádí, že v roce 2030 bude pražská arcidiecéze na pokrytí hlavní činnosti, tedy na duchovní činnost, potřebovat půl miliardy korun. Nejméně takovou sumu si tedy musí vydělat, a to především z hospodářské činnosti, kterou doplní dary věřících a případné granty od státu či z dalších zdrojů.

Zdroje: