Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Práce „na podzimku“ výrazně zlepšuje duševní zdraví

Práce „na podzimku“ výrazně zlepšuje duševní zdraví
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

„Velice často se setkávám s tím, že se práce v kůlně a na podzimku na školách podceňuje. A přitom je to předmět stejně důležitý jako třeba psaní tvrdého nebo měkkého i,“ říká školní inspektor v Cimrmanově hře Vyšetřování ztráty třídní knihy. Nedávný výzkum mu dává za pravdu.

Ze závěrů 31 britských projektů renovace a ozelenění až 3000 míst ve veřejném prostoru totiž vyplynulo, že zahradnické práce a pobyt v přírodě mohou výrazně přispět k dobrému duševnímu zdraví mladých lidí.

Program za 33 milionů liber (asi 927 milionů korun) organizovala iniciativa Our Bright Future (Naše zářná budoucnost) a zúčastnilo se ho přes 128 000 lidí mezi 11 a 24 lety

Téměř všichni účastníci po skončení programu (95 procent) uvedli, že cítí sebejistěji, a 86 procent uvedlo, že jejich mentální zdraví se zlepšilo. Dvě třetiny účastníků řekly, že dokážou více ocenit přírodu a věří, že svými kroky mohou k lepšímu proměnit prostředí, ve kterém žijí.

Projekty se zaměřily například na výsadbu stromů i jiné zeleně v bývalých průmyslových oblastech nebo revitalizaci městských prostorů, které chátraly a hromadil se na nich odpad.

Britský list The Guardian již dříve informoval o studiích, podle nichž přítomnost zeleně ve městech zlepšuje mentální zdraví jejich obyvatel a snižuje náchylnost k pocitům osamění. Podle studie publikované v odborném časopise Scientific Reports v roce 2019 má pozitivní účinek na mentální zdraví člověka, pokud v přírodním prostředí tráví alespoň dvě hodiny týdně.

Zdroje: