Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Ruský trolling aneb umění válečné na sociálních sítích

Ruský trolling aneb umění válečné na sociálních sítích
Americký ministr zahraničí John Kerry se svými předchůdci na Facebooku ruského MIDu | zdroj: Facebook

S tím, jak se úřady jednotlivých států postupně zabydlují na sociálních sítích, podoba informačních válek se mění. Už tolik nejde o to přetáhnout uživatele na svou stranu prostřednictvím manipulace s informacemi, ale o to, která strana dokáže veřejnost lépe bavit. Proměny trendu se chytilo ruské ministerstvo zahraničí, které zcela nediplomaticky, ale velmi vtipně komentovalo na Facebooku snímek amerických ministrů s lopatami. 

Na fotce je americký ministr zahraničí John Kerry a pět jeho předchůdců včetně Hillary Clintonové, Madeleine Albrightové nebo Henryho Kissingera. Všichni s lopatami v rukou. Šlo o slavnostní ceremonii, během níž Američané položili základy diplomatického centra ve Washingtonu.

Ruské ministerstvo zahraničí tento snímek zveřejnilo s komentářem: "Doufáme, že nejde o mobilizaci veteránů na vykopávání zákopů studené války."

Není to poprvé, co se Moskva na sociálních sítích baví na účet Západu. Před několika dny ruské velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech zveřejnilo na svém oficiálním účtu na Twitteru fotku s dětskými tanky a pod ní uvedlo: "Na internetu se objevil nejnovější důkaz Severoatlantické aliance o invazi na Ukrajinu! Vypadá to, že je zatím nejvěrohodnější." Nejhumornější na tom je, že tento post později retweetovalo ruské ministerstvo zahraničí.

Rusové velmi dobře pochopili princip fungování sociálních sítí a hlavně dokázali rychle reagovat na nový informační trend mezi uživateli, který ilustruje masivní nástup infotainmentové kvazižurnalistiky typu BuzzFeed.com nebo v českém prostředí G.cz.  

Veřejnost se zákonitě přesytila informacemi kvůli jejich relativně bezbřehé dostupnosti na internetu, publikum je znuděné a požaduje zábavu. Pokud se už musí psát o něčem vážném, tak jedině humorně a ironicky a s doprovodným GIFem. Tak jen aby to celé nakonec neskončilo tak, že o vítězi bude rozhodovat nikoli jeho skutečná kvalita, ale počet lajků. 

Zdroje:
Vlastní