Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Poslanci odmítli senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta

Poslanci odmítli senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta
Miloš Zeman se už dříve proti návrhu žaloby vymezil | zdroj: Profimedia

Senátní žaloba na prezidenta Miloše Zemana pro hrubé porušení ústavy se k Ústavnímu soudu nedostane. Sněmovna ve čtvrtek dle očekávání souhlas k jejímu předložení nedala. 

Proti předložení žaloby byli poslanci ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Žaloba dle nich nebyla důvodná.  

Souhlas se žalobou tak vyslovilo jen 58 ze 130 poslanců. Potřeba bylo 120 hlasů. Hlasování bylo veřejné, sněmovna odmítla návrhy na tajné hlasování. 

Řada poslanců, zejména z ANO, ČSSD, ale i z ODS, se z jednání omluvila. Část se pak na hlasování vůbec nepřihlásila. 

Senát a opozice ve sněmovně chtěly žalobou s pomocí ústavních právníků vymezit hranice funkce prezidenta.

"V situaci, kdy je ze strany prezidenta nesporně destruován ústavní systém České republiky, měl by Ústavní soud i na základě předkládané žaloby stanovit mantinely pro výkon prezidentské funkce," řekl senátor Václav Láska (SEN 21). 

Spojovacím prvkem žaloby, která měla osm bodů, byla dle slov senátora Lásky snaha prezidenta Zemana změnit nynější parlamentní systém na poloprezidentský. Kritici Zemanovi vyčítají zejména otálení s výměnou ministrů, údajné ovlivňování soudců, či vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky. 

Zeman již dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Odmítá nařčení, že by jeho jednání bylo v rozporu s ústavou. 

Poslanci jednali většinu dne a došlo i na ostrá vystoupení. Například ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mluvila o "senátorské a opoziční špíně", proti čemuž se zástupci opozice ohradili.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se obul do senátora Lásky: "Ta nenávist vůči prezidentovi Zemanovi, ta z něho úplně stříkala. Já jsem úplně mokrý, seděl jsem tady a jsem úplně postříkaný nenávistí vůči prezidentovi České republiky."

Zdroje: