Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Porušuje místopředseda SPD zákon o střetu zájmů? Ministerstvo spravedlnosti to prověří

Porušuje místopředseda SPD zákon o střetu zájmů? Ministerstvo spravedlnosti to prověří
Tomio Okamura a Radim Fiala | zdroj: Facebook.com/radimfiala.cz

Šéf poslaneckého klubu a místopředseda hnutí SPD Radim Fiala v Centrálním registru oznámení odpověděl negativně na otázku, zda mezi jeho činnosti patří provoz rozhlasových nebo televizních vysílání či vydávání periodického tisku. Jeho pavučiny byznysu, které zpracoval HlídacíPes.org, však ukazují opak. Ministerstvo spravedlnosti už dostalo podnět, aby nesrovnalost prověřilo. 

Podle Zákona o střetu zájmů nesmí veřejný funkcionář uvedený v § 2 odst. 1, tedy také poslanec Radim Fiala, být provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku ani společníkem, členem nebo ovládající osobou právnické osoby, která je provozovatelem rozhlasového nebo televizního vysílání nebo vydavatelem periodického tisku.

Pavučiny byznysu místopředsedy hnutí SPD ale ukazují, že Radim Fiala má skrze několik společností vliv na Týdeník Prostějovska. V jeho oznámení o případném střetu zájmů však tato informace není.

Pavučiny byznysu Radima Fialy Pro úplné zobrazení rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

Od ochrany objektů k vydavatelství 

Radim Fiala je jediným společníkem s vkladem sto tisíc korun ve společnosti BS Kings security, a tedy jejím jediným vlastníkem. Firma nabízí jak elektronickou a fyzickou ochranu objektů, tak recepční nebo úklidové služby.

Tato firma je stoprocentním akcionářem společnosti IF Holding, která zastřešuje několik firem. Například IF Facility, která má dobré vztahy s firmami z Babišova koncernu Agrofert. Na svých stránkách společnost uvádí jako své klienty zemědělské firmy Navos a Afeed.

Vedle toho pod IF Holding spadá i společnost Studio PN Prostějov. Je jejím jediným vlastníkem s vkladem 4,5 milionu korun.

Podle Databáze periodického tisku pro veřejnost právě Studio PN Prostějov vydává periodikum Týdeník Prostějovska. A Fialovi navíc patří i doména itydenik.cz, na které médium funguje online.

Okamura zdroj: mkcr.cz

Ministerstvo spravedlnosti neví

Měl tedy Fiala v otázce, zda mezi jeho činnosti patří vydávání periodického tisku, zaškrnout kolonku "ano"? Na tuto otázku nedokáže Ministersvo spravedlnosti bez znalosti konkrétních okolností jednoznačně odpovědět.

"Roli hraje primárně to, jestli je daný funkcionář tzv. ovládající osobou, tedy osobou, která může v dané obchodní korporaci přímo či nepřímo uplatňovat rozhodující vliv," vysvětluje tisková mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Redakce HlídacíPes.org proto oslovila přímo poslance Fialu. Ten ale ani přes urgence neodpověděl.

Podle mluvčí ministerstva Schejbalové z vlastnické struktury jednoznačně nevyplývá, že Fiala má ve společnosti Studio PN Prostějov, a tedy v Týdeníku Prostějovska, rozhodující vliv.

"Můžeme tak těžko hodnotit, jestli pan poslanec příslušnou kolonku vyplnil správně,“" říká Schejbalová. Resort by teď každopádně celou věc měl prověřit – ministerstvo spravedlnosti už kvůli Fialovu oznámení obdrželo podnět k prošetření.

Jan Žabka pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: