Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Policisté a hasiči budou prioritně očkovaní, jsou často v kontaktu s potenciálně nakaženými

Policisté a hasiči budou prioritně očkovaní, jsou často v kontaktu s potenciálně nakaženými
Vláda zkraje týdne schválila zařazení hasičů a policistů na úroveň kritické infrastruktury | zdroj: Profimedia

Policisté, hasiči a strážníci se už mohou hlásit na očkování proti koronaviru. Vláda totiž zkraje týdne schválila jejich zařazení na úroveň kritické infrastruktury. Informoval o tom dnes server Deník N.

Na policisty měla podle původního plánu přijít řada až po seniorech ve věku 65-69 či chronických pacientech. Policie nutnost rychlého očkování vysvětluje častým kontaktem s potenciálně nakaženými lidmi v terénu, jen za minulý týden musela poslat do karantény stovky policistů. Brzy by tak podle policejního prezidia mohla být ohrožena akceschopnost policie.

„Ministerstvo vnitra požádalo ministerstvo zdravotnictví o zahájení očkování policie a hasičů a to souhlasilo,“ napsal Deníku N ministr vnitra Jan Hamáček. Policisté se tak mohou od úterý tohoto týdne hlásit na očkování.

Podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové jsou prováděná opatření ze strany policie nastavena oproti první vlně pandemie zcela opačně. „Tedy kontakty s občany nebyly minimalizovány, naopak většina policistů se podílí na opatření v přímém kontaktu s občany. S tím se při tvorbě vládní strategie očkování nepočítalo,“ uvedla mluvčí.

Návrh na zahájení očkování podle policejního prezidia na začátku týdne schválila Rada vlády pro zdravotní rizika, jejímž předsedou je premiér Andrej Babiš a místopředsedou ministr zdravotnictví Jan Blatný. Rada podle Rendlové rozhodla o zařazení složek integrovaného záchranného systému do skupiny 1B1 v rámci očkovací strategie.

Ministerstvo zdravotnictví serveru potvrdilo, že rada vlády schválila očkování až pro 26 000 policistů, což je podle Rendlové počet policistů, kteří mohou být nasazeni do opatření v přímém výkonu služby. „Policie začne být očkována v následujících týdnech, a to vždy jen v takovém množství, které nám dovolí dodávky vakcín. Očkováni budou ve zdravotnických zařízeních ministerstva vnitra, nebudou tedy navyšovat fronty občanů, kteří na očkování čekají, nebo je jakkoliv předbíhat,“ sdělila Deníku N mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Dosud dostala vakcínu pouze část policistů, kteří byli součástí kritické infrastruktury. K dnešnímu dni bylo podle Rendlové dohromady očkováno 6473 policistů a 810 dalších zaměstnanců policie. Kolik z nich dostalo vakcínu tento týden, jasné není, uzavírá server.

Zdroje: