Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Pokračují oslavy platinového jubilea Alžběty II., bohoslužby se panovnice nezúčastnila

Pokračují oslavy platinového jubilea Alžběty II., bohoslužby se panovnice nezúčastnila
Bohoslužby v katedrále svatého Pavla se královna Alžběta II. nezúčastnila | zdroj: Profimedia

V londýnské katedrále svatého Pavla se dnes konala bohoslužba u příležitosti jubilea královny Alžběty II., která usedla na trůn před 70 lety. Šestadevadesátiletou panovnici kvůli zdravotním obtížím na obřadu zastoupil její syn Charles, píše server BBC. Premiér Boris Johnson během obřadu četl z bible.

„Setkáváme se dnes v této katedrále, abychom bohu nabídli naši chválu a díky za vládu Jejího Veličenstva,“ pronesl při kázání Stephen Cottrell, arcibiskup z Yorku. Cottrell zastoupil při bohoslužbě nejvýše postaveného duchovního anglikánské církve, arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho, který měl pozitivní test na koronavirus. Pro královnu je podle Cottrella křesťanská víra zásadní a je tím, „co ji motivovalo a posilovalo v průběhu jejího života i vlády“.

Kromě prince Charlese a jeho manželky Camilly byli na bohoslužbě přítomni také například princ William s manželkou Catherine a princ Harry s manželkou Meghan. Princ Andrew se obřadu neúčastnil kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. Druhý nejstarší syn královny Alžběty čelil v posledních letech skandálu kolem zneužívání nezletilých dívek z okruhu zesnulého amerického multimilionáře Jeffreyho Epsteina.

Britský premiér Boris Johnson při obřadu předčítal z bible. Při příjezdu ke katedrále ho přihlížející dav přivítal směsicí jásotu i bučení. Ke královnině výročí premiér již dříve řekl, že „žádný monarcha nikdy nesloužil (Británii) tak dlouho a žádný ji nikdy nesloužil tak dobře“ jako Alžběta II.

Johnson nebyl jediným politikem přítomným na obřadu, zúčastnil se ho i lídr labouristické strany Keir Starmer, vládní ministři, bývalí britští premiéři a zástupci Skotska, Walesu a Severního Irska. Pozvání dostalo také 400 pracovníků klíčové infrastruktury, dobrovolníci a členové armády.

Největší kostelní zvon Británie, 16tunový Great Paul (Velký Pavel), má ještě čtyři hodiny po konci bohoslužby nepřetržitě zvonit.

profimedia-0696639458 Bohoslužby v katedrále svatého Pavla se královna Alžběta II. nezúčastnila | zdroj: Profimedia

Královniny zdravotní obtíže, které pociťovala po čtvrtečním vojenském průvodu Trooping the Colour, Buckinghamský palác blíže nespecifikoval.

Gratuloval i Kim

Ve čtvrtek večer nicméně Alžběta II. u svého sídla rozsvítila světlo, které po ozdobném řetězu na zemi doputovalo ke slavnostnímu „Stromu stromů“. Skulptura vytvořená z 350 menších stromů a rostlin je symbolem projektu Queen’s Green Canopy (Královniny zelené klenby), v jehož rámci královna vyzvala Brity, aby u příležitosti jejího 70. výročí vlády sázeli stromy.

Další stěžejní událostí čtyřdenních oslav královny bude sobotní platinová slavnost v Buckinghamském paláci, na níž vystoupí hvězdné hudební kapely a interpreti, například Queen, Alicia Keys, Hans Zimmer nebo George Ezra.

Gratulace Alžbětě II. poslal kromě mnoha státníků a papeže Františka i severokorejský vůdce Kim Čong-un, informovala dnes agentura Reuters. „K příležitosti Vašeho národního svátku gratuluji Vám i Vašemu lidu,“ napsal Kim ve zprávě královně datované 2. června. Severní Korea je jednou z mála zemí, kterou Alžběta II. za 70 let vlády nikdy nenavštívila.

Zdroje: