Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Nejvyšší soud neříkal vládě, jak řídit pandemii. Žádal jen dodržování zákona, říká Šimka

Nejvyšší soud neříkal vládě, jak řídit pandemii. Žádal jen dodržování zákona, říká Šimka
Podle předsedy Šimky soud v pandemické „době vymknuté z kloubů“ splnil svou úlohu, rozhodoval poměrně rychle, v řádu týdnů až měsíců (Ilustrační foto) | zdroj: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Nejvyšší správní soud se podle nového předsedy Karla Šimky v uplynulých měsících nesnažil vládě říkat, jak má řídit pandemii, žádal jen dodržování zákona.

Trval například na přiměřeném odůvodnění jednotlivých opatření. Šimka v rozhovoru s ČTK uvedl, že kvalita opatření se po řadě zásahů NSS postupně zlepšovala.

Pandemický zákon dal NSS novou kompetenci rozhodovat o návrzích na zrušení některých opatření ministerstva zdravotnictví. V desítkách případů soud některé části opatření rušil, anebo zpětně konstatoval jejich nezákonnost.

„Chtěli jsme po nich to, co je v zákoně.“

Podle Šimky soud v pandemické „době vymknuté z kloubů“ splnil svou úlohu, rozhodoval poměrně rychle, v řádu týdnů až měsíců. Ministerstvo pocítilo, že musí opatření vydávat v souladu se zákonem, řekl předseda NSS.

„My jsme byli zdrženliví v tom, že jsme jim neříkali, jak mají pandemii řídit. Ale chtěli jsme po nich to, co je v zákoně výslovně napsáno. Že to musí být odůvodněné, že to musí být opřené o analýzu pandemické situace, že to musí být vydáváno jen v rámci zmocnění pandemického zákona a že tam musí být proporcionalita, minimalizace zásahů do práv lidí,“ řekl Šimka.

Ministerstvo podle něj mohlo zejména z počátku připravovat opatření lépe, koncepčněji, více myslet ústavně-právně a věnovat větší pozornost „technickému standardu“ a odůvodnění opatření. „Ale jsme opravdu ve výjimečné situaci. Doufám, že už ji nikdy nezažijeme,“ uvedl Šimka.

„Četl jsem si o španělské chřipce, o stejných problémech, které řešíme dnes. Roušky, hádky, zavírání, velká míra společenské neshody, jak to řešit. Pandemie je také politická otázka, společnost to dělí na dva tábory a šedou zónu, která se přelévá. Je to extrémně kontroverzní a soud nikdy neudělá zázraky, nezajistí jednotu, pokud je společnost rozdělená,“ míní předseda NSS.

Kvalita opatření se podle Šimky postupně zvyšovala, v trendu prý v zásadě pokračuje i nová vláda. Na základě jednoho z posledních verdiktů NSS rozhodla vláda o rozsáhlém rozvolnění opatření.

Soud minulý týden konkrétně zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Vláda pak zrušila prokazování v podstatě všude.

Podle Šimky soud vládě jednoznačně řekl, že pokud chce zachovat plošnou regulaci v restauracích a hotelech, musí buď novelizovat pandemický zákon, přejít do nouzového stavu, anebo „to vypnout“. Vláda zvolila poslední možnost.

Zdroje: