Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 16°C Polojasno

Po zabití nového vůdce Hamásu Sinvára svět tlačí na konec bojů, Netanjahu zvažuje možnosti

Po zabití nového vůdce Hamásu Sinvára svět tlačí na konec bojů, Netanjahu zvažuje možnosti
zdroj: Profimedia

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu svolá na dnešek zvláštní bezpečnostní schůzku.

Za účasti ministrů vlády i zástupců bezpečnostních služeb, která se bude pravděpodobně zabývat dalším vývojem po smrti vůdce palestinského teroristického hnutí Hamás Jahjáa Sinvára a možností dosažení dohody o propuštění rukojmích. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na zprávy izraelských médií.

Netanjahu ve čtvrtek večer prohlásil, že zabitím Sinvára válka v Pásmu Gazy nekončí, je to ale začátek jejího konce. Boje podle něj mohou rychle skončit, pokud Hamás složí zbraně a vydá rukojmí. Premiér připomněl, že Hamás v Gaze drží celkem 101 rukojmích, kteří jsou občany 23 zemí. Někteří z unesených už jsou ale pravděpodobně po smrti.

Sinvára zabili izraelští vojáci ve středu v jednom z domů v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Stalo se tak náhodou, armáda neměla předem informace o tom, že v místě je šéf Hamásu. Jeho smrt ve čtvrtek večer potvrdila izraelská armáda společně s tajnou službou Šin Bet po rozboru DNA, otisků prstů a zubních záznamů.

Sinvár, někdejší vůdce Hamásu v Pásmu Gazy, byl od srpna šéfem celé organizace. V čele hnutí nahradil šéfa politického křídla Ismáíla Haníju, který zemřel 31. července v íránském Teheránu při úderu připisovaném Izraeli.

Zabitím šéfa palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvára válka v Pásmu Gazy nekončí, je to ale začátek jejího konce. V anglickém projevu zveřejněném na síti X to prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Řekl také, že boje mohou rychle skončit, pokud Hamás odloží zbraně a vydá rukojmí unesená při teroristickém útoku loni v říjnu.

"Obyvatelé Gazy, mám prostou zprávu: Tato válka může zítra skončit. Může skončit, pokud Hamás složí zbraně a vrátí naše rukojmí," řekl Netanjahu. Poznamenal, že Hamás v Gaze drží 101 rukojmí, kteří jsou občané 23 zemí. "Izrael je odhodlán učinit vše, co je v jeho moci, aby je dostal všechny domů," dodal.

Svůj projev Netanjahu adresoval nejen Palestincům, ale také obyvatelům celého blízkovýchodního regionu. "Osa teroru, kterou Írán vybudoval, se hroutí před našima očima," řekl. "Všichni ti, kdo usilují o budoucnost Blízkého východu v prosperitě a míru, by se měli k vybudování lepší budoucnosti sjednotit. Společně můžeme vytlačit síly temnoty a vytvořit pro všechny světlou a nadějnou budoucnost," řekl.

Sinvár podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno.

Zdroje: