Dnes je pátek 18. října 2024., Svátek má Lukáš
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vzdělávací hra Velvet 89 ukazuje žákům události sametové revoluce

Vzdělávací hra Velvet 89 ukazuje žákům události sametové revoluce
zdroj: Charles Games

Sametovou revoluci očima obyčejných lidí, kteří přispěli k pádu komunistického režimu v Česku, ukazuje žákům vzdělávací videohra Velvet 89.

Na základě historického výzkumu provází hráče pěti demonstracemi, třeba ekologickými protesty v Teplicích či protestem na Národní třídě v Praze, a měla by jim pomoci pochopit motivaci a roli jejich účastníků a seznámit je s významem zapojení regionů. Hru uveřejnila organizace Člověk v tísni a studio Charles Games a zdarma je dostupná na vzdělávacím portálu Jeden svět na školách (JSNS), herní platformě Steam či v mobilních obchodech. Člověk v tísni o tom informoval v tiskové zprávě.

"V rámci Příběhů bezpráví již téměř 20 let představujeme žákům a studentům moderní československé dějiny, a to s důrazem na období komunistické diktatury. Využíváme při tom především audiovizuální materiály zpracované formou, která je pro mladé lidi atraktivní," řekl ředitel Jednoho světa na školách Karel Strachota. Na portálu JSNS.cz mají podle něj učitelé k dispozici více než 100 lekcí, které mohou využít ve výuce.

Hráči ve hře na zaplněných náměstích a prostranstvích hledají účastníky demonstrací, kde mezi dělníky, úředníky či policisty najdou také disidenty, studenty nebo herce. Herní kapitoly vychází ze skutečných svědectví a zaznamenávají důležité události sametové revoluce, informovala organizace. Ačkoliv hra zachycuje skutečné historické události a vychází z dobových svědectví, postavy v ní a jejich příběhy jsou fiktivní. Hráči hledají ve hře na 50 postav, které jim po nalezení vypráví, kdo jsou a z jakého důvodu jsou na demonstraci.

"Učitelé mohou dobu hraní uzpůsobit svým časovým možnostem. Velvet 89 je jednoduchá na ovládání a připravili jsme k ní i stručný manuál. Zároveň vyučující na našem portálu najdou informační texty pro doplnění historického kontextu, návodné vzdělávací a projektové aktivity či autentické archivní materiál," řekla koordinátorka projektu Příběhy bezpráví Natálie Hadwigerová.

Při tvorbě hry autoři spolupracovali s odborníky a pamětníky událostí.

Zdroje: