Dnes je sobota 11. května 2024., Svátek má Svatava
Počasí dnes 6°C Zataženo

Plynu bude pro nadcházející zimu pro české domácnosti zajištěno dost

Plynu bude pro nadcházející zimu pro české domácnosti zajištěno dost
Zemní plyn | zdroj: Profimedia

Podle posledních zpráv a ujištění představitelů české vlády bude pro české domácnosti plynu pro příští topnou sezonu zajištěno dostatek. Nemusí tak mít obavy, že si v zimě plynem nezatopí, otázkou samozřejmě zůstává, kolik je to bude stát.

Jsme v polovině léta, v nejteplejším období roku, ale mnoho Čechů se oproti minulým letům už nyní zamýšlí nad zimní sezonou a energiemi. Nezvratným faktem je, že ceny energií rostou a musíme se připravit na to, že všichni zaplatíme více za plyn i elektřinu.

Přes prudké zdražení se dnes těm, kteří topí plynem, alespoň částečně ulevuje. Na základě veřejně dostupných informací se totiž nedostatku plynu v příští topné sezóně při případném zastavení dodávek plynu z Ruska bát již nemusí.

Evropská unie totiž prokazuje v náhradě ruského plynu nebývalou soudržnost a poměrně rychle tak díky tomu vznikají pro Českou republiku alternativní zdroje dodávek plynu.
V následujícím textu se pro vás pokusíme všechny tyto možnosti a opatření na nahrazení dodávek ruského plynu stručně shrnout.

Celková spotřeba plynu v ČR činí přibližně 8,69 mld. m³, kdy 98 % tohoto plynu pocházelo zatím z Ruska. Největší spotřeba zemního plynu je v topné sezóně, kdy se jeho spotřeba pohybuje okolo 6,4 mld. m³. Domácnosti z toho spotřebují ale jen cca 2,25 mld. m³.¹

Prvním krokem k zajištění plynu pro domácnosti je již realizované vládní opatření, podle kterého provozovatelé zásobníků plynu musí naplnit své kapacity na 80 %.
Podle Ministerstva průmyslu a obchodu jsou k začátku července zásobníky plné asi ze dvou třetin. Od začátku dubna vzrostly tyto zásoby plynu na území České republiky o 350 % a v přepočtu na obyvatele plní Česko své zásobníky jako 4. nejrychlejší v Evropě. Celková kapacita těchto zásobníků je 3,4 m³ plynu.

Dalším důležitým opatřením pomáhajícím zajištění plynu pro české domácnosti je pak rozhodnutí Evropské unie, která se v rámci vzájemné solidarity zavázala k dodávkám plynu, pokud ho v některém členském státě nebude dostatek. Garantem této strategie je nově vytvořená pracovní skupina k Energetické platformě EU, což uvedl ministr průmyslu
a obchodu Jozef Síkela v tiskové zprávě pro Ministerstvo průmyslu a obchodu.„Vytvoření této pracovní skupiny v rámci Evropské unie je krok správným směrem, který může pomoci všem členům EU,“uvádí k této věci například i doc. Ing. Karel Ciahotný, CSc., vedoucí Ústavu plynných a pevných paliv a ochrany ovzduší na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Do popředí se jako nástroj řešení dodávek plynu stále více dostává tzv. zkapalněná forma zemního plynu (LNG). LNG proudí tento rok do Evropy v rekordním množství. Díky LNG Evropa zvyšuje odběr zemního plynu z USA a zemí blízkého Východu. V červnu bylo například dovezeno do EU více plynu ve formě LNG ze Spojených států než prostřednictvím plynovodů z Ruska. Významně pomáhá i Norsko, které v červnu poslalo zemní plyn nasmlouvaný Čínou partnerům v EU. Zásobeny by tak měly být bezpečně i energeticky nesoběstačné členské státy, kterých je většina.

Kvůli vyšší spotřebě plynu nyní i v budoucnu je třeba zajištění dalších LNG terminálů na moři.

Právě v oblasti LNG jsou pro nás v Česku hned dvě velmi aktuální a pozitivní zprávy. První je, že Česká republika se zapojila do projektu na výstavbu nového terminálu na LNG v Gdaňské zátoce. Zde bude zakotven nový plovoucí terminál, který by měl od roku 2028 dodávat do Evropy až 6,1 miliardy m³ plynu ročně.

Neméně důležité je pro Českou republiku i zajištění přepravy plynu z tohoto terminálu. Proto znovu ožil projekt STORK II, který by měl být oboustranným česko-polským plynovým propojením a měl by zajistit obousměrnou přepravu plynu, a to na úrovni
5 miliard m3 ročně ve směru do České republiky a 7 miliard m³ ve směru do Polska.

Druhou a pro letošní topnou sezónu ještě důležitější informací je zpráva, kdy MPO vydalo informaci, že se podařilo zajistit na 3 mld. m³ plynu v holandském terminálu, přičemž by se mělo podařit ještě během nadcházející topné sezony přepravit do Česka až 1,5 mld m³.

Uvedená opatření jsou příslibem toho, že i plyn zůstane po překonání úvodní části akutní krize nadále významným palivem nejen pro domácnosti. S ohledem na uvedená opatření
a to, že domácnosti jsou ze zákona tzv. zákazníkem chráněným, tj. tím, který dostane plyn přednostně se ti, kdo dnes topí plynem, toho, že by neměli čím topit bát nemusí.
V celosvětovém měřítku jsou zásoby plynu totiž obrovské a čím dříve se nové toky plynu do Evropy ustálí, tím dříve lze očekávat i postupnou stabilizaci a možná i opět pokles jeho cen, což bychom si určitě všichni přáli. V polovině července vidíme v našem srovnání na srovnam.cz ceny za MWh u dodavatelů plynu a elektřiny zatím ale běžně i více než čtyřnásobné oproti předešlému roku.

Zdroje:
ČSÚ, srovnám.cz, mpo.cz