Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Plyn zdražil o 170 procent, ropa o 30 procent, vypočítává analytik

Plyn zdražil o 170 procent, ropa o 30 procent, vypočítává analytik
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Cena evropského plynu vzrostla od začátku roku do konce srpna o více než 170 procent, severomořská ropa Brent zdražila o téměř 30 procent. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Ceny hlavních zemědělských komodit rostly jen mírně, řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Ceny komodit na světových trzích letos podle něj prošly extrémními výkyvy.

„Ceny energetických komodit jsou nyní největším problémem pro světovou ekonomiku. Ta čelí nejvyšší inflaci za posledních 40 let a v důsledku dražších energií nemá důvod ustupovat. Nižší dodávky plynu a neustálé obavy z úplného zastavení toků z Ruska se v kontextu vysoké závislosti Evropy na ruském plynu projevily v bezprecedentním růstu jeho ceny,“ uvedl Hájek.

Plyn kótovaný na nizozemské burze vzrostl od začátku roku o 172 procent. Jelikož měl plyn v Německu sloužit jako most k přechodu k obnovitelným energiím, výrazně rostou také ceny elektřiny. V Německu se jednoletý kontrakt na burze vyšplhal od začátku roku o 2692 procent. Cena severomořské ropy Brent se mezitím dostala 28,2 procenta výše.

Velmi rozkolísaný byl podle Hájka rok také pro zemědělské komodity. Ty se o začátku ruské invaze dostaly o několik desítek procent výše, ale před začátkem léta následoval pád. Rusko a Ukrajina jsou jedněmi z největších vývozců pšenice na světě a ceny reagovaly na nejistotu spojenou s nedostatkem dodávek této komodity. Nakonec se však spekulantům na trhu s pšenicí nepodařilo udržet masivní zisky a její cena se od začátku letošního roku posunula o 6,3 procenta vzhůru.

Na vše Rusku nemůže

Vše však neovlivňuje pouze ruská agrese na Ukrajině. Například cena kávy kvůli suchu a mrazu v Brazílii začátkem roku vzrostla na nejvyšší úrovně za deset let. Od začátku roku však cena spíše stagnuje a připsala si 3,35 procenta, upozornil Hájek.

Vzácné a průmyslové kovy jsou letos především pod taktovkou amerického dolaru, v jehož cenách jsou vyjádřeny. Například zlato zatím ukazuje, že jako ochrana před inflací příliš nefunguje, jelikož jeho cena od začátku roku klesla o 7,5 procenta. Stříbro je na tom o poznání hůře, jelikož jde především o průmyslový kov a zpracovatelský průmysl vinou vysokých cen energií začíná zpomalovat. Jeho cena klesla za stejné období o 23,1 procenta. Barometrem ekonomické nálady je jeden z nejpoužívanějších průmyslových kovů, a to měď. Jeho cena od začátku roku klesla o 22,2 procenta.

Cenu zlata ovlivňovaly zejména zprávy americké centrální banky Fed o pokračování zvyšování úrokových sazeb a také posilování dolaru, řekl ČTK ředitel společnosti Gold.plus Martin Stránský. Cena platiny podle něj klesla o 13 procent, naopak palladium rostlo o 14 procent. Klíčovým světovým dodavatelem palladia využívaného hlavně v automobilovém průmyslu je Rusko, na které západní země uvalily sankce kvůli konfliktu na Ukrajině, poznamenal.

Zdroje: